Italia – forberedelser til første tur sørover

Italia – forberedelser til første turen 
Vi har nå tanker om å reise til Italia på campingtur eller kanskje Spania? Vi er helt grønne på dette, men kjenner flere som har vært der nede og som alle snakker om fantastiske ferier med sommer og sol hele tiden. Midt i blinken for oss  Denne siden tenkte jeg å bruke til å lage en slags oversikt over hva vi trenger av forberedelser for å reise nedover. 

Internationalt førerkort – trenger en det?
https://www.naf.no/tips-og-rad/bilferie-og-reise/reisetips/internasjonalt-forerkort/
Tja…….om behovet for leiebil skulle dukke opp så…….og når det behovet kommer vet en jo aldri.

Grønt kort – det trenger en :
https://www.naf.no/tips-og-rad/bilferie-og-reise/reisetips/ny-internasjonalt-trafikkforsikringsbevis/

Grønt kort er et grønt ark utskrevet av ditt forsikringsselskap. Du ringer forsikringsselskapet og ber de sende deg et. Eller du får det på mail fra dem og skriver ut selv. Det har begrenset holdbarhet (forsikringsselskapet setter på holdbarheten) og en må derfor ordne seg nytt for hver sommerferie. Det er et bevis på at du har forsikring på bil og vogn. Om du skulle komme oppi noe i utlandet så kan du legge dette frem for å bevise at du er forsikret. Har du ikke et sånt må du på stedet ringe hjem til forsikringsselskapet og det kan bli en god del ekstra styr. For ulykker skjer jo skjelden midt i kontortiden 🙂

Pass -er jo noe en MÅ ha – det er jo eneste gyldige legimitasjon. Også på tur «bare» til Sverige.

Veihjelp
Vi er medlemmer i NAF og når en leser her så er jeg glad vi også har veihjelp i medlemskapet vårt, det kan være veldig kjekt om uhellet skulle være ute:
https://www.naf.no/tjenester/naf-veihjelp/

I 2013 fikk vi punktering på vogna like etter at vi svingte av motorveien i Italia en søndag ettermiddag (uten reservehjul). Bensinstasjoner i Italia var stengt så det fantes ikke hjelp å finne. Jeg kjørte rundt å leita etter åpne stasjoner uten hell. Så ringte jeg NAF, da kom det hjelp. Vi fikk nytt dekk og kunne kjøre videre etter 2-3 timer. Vi betalte for dekket (skulle bare mangle) men hjelpen var helt gratis. Er kjempefornøyd 🙂

PS – nå har vi ordnet reservehjul 🙂


Helsetrygdekort
Europeisk helsetrygdekort er noe som etter min mening er en nødvendighet når en skal reise i Europa. Jeg er sykepleier vettu og da står slike ting høyt på lista :).  Det gir deg lik rett med innbyggerne i et land til helsehjelp. Kortet kan bestilles her: https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort
Vær oppmerksom på at egenandelene på helsehjelp i de ulike land kan være dyr. Det er snakk om titusener, så reiseforsikring er også en nødvendighet etter mitt syn.

Camping Key Europa:
I 2012 er det kommet et nytt camping kort som heter Camping Key Europe som vi bruker både i Norden og sørover til Italia. En bruker dette når en skal sjekke inn på campingplassene. En MÅ ikke ha et slikt kort, men det letter innsjekk på campinger. Hvis en ikke har det må en vise pass.
Her er kan kortet bestilles:
https://campingkeyeurope.no/bestille-cke-kort/

Å finne campingplasser i Europa kan være ei utfordring. De er ikke skiltet fra motorveien. Den enkleste måten å finne dem på er å bruke google maps. Zoom inn området du ønsker å campe i og skriv camping i søkefeltet, så dukker alle campinger i området opp.

Det sier seg selv at det lønner seg å planlegge hvor langt en skal kjøre og søke opp aktuelle campinger på forhånd. Da sparer en mye frustrasjon istedenfor å begynne å lete etter en plass når en er sliten og trøtt.

Ellers så har jeg lagt inn noen overnattingsmuligheter vi har gode erfaringer med øverst på siden her. Se Norge – Italia overnattingsmuligheter


Motorveiavgifter
Motorveiavgifter er greit å være klar over og forberedt på når en skal kjøre nedover Europa. 

I Østerrike kjøper en vignett når en kjører inn i landet. En stopper på en av de første bensinstasjonene etter at en kommer inn i landet og kjøper vignett. Eller en kan stoppe på en av de siste bensinstasjonene før en kjører inn i landet.  En kjøper en Vignett som varer i 10 dager, kostet 9,2 Euro i 2019. Denne MÅ limes fast i frontruten, ellers risikerer du bot. I tillegg har Østerrike en stor bomstasjon som en må betale for å passere. Denne er som i Norge med noen luker som er betjente.

I Italia trekker en lapp når en kjører inn på motorveien. Det er omtrent som en bomstasjon der en trekker en lapp og likedan der en betaler. Oppbevarer lappen under kjøreturen og betaler ved å stikke den inn i en automat når en kjører av motorveien igjen. Det kan betales med både kort og kontanter, en velger selv. Fra Union Lido til grensen til Østerrike i retning Salzburg, kostet det i 2019 30 Euro en vei.