Kroatia 2023

Feriestart i regnvær og kjørejobben er min første dagen. Arve kom fra jobb etter en uke på nattvakt og er ikke helt tilregnelig første dagen. Sover og stoler fullt og helt på kjerringa som sjåfør 🤪

Tradisjonen tro må vi en tur på vekta. Nå er vogna fullastet, vanntanken på 70 liter er halvfull og kjøleskapet er stappfullt. Jeg har planlagt så vi har brød, pålegg og middager til vi er fremme i Kroatia. Andre året jeg planlegger slik. Gjør kjøreetappene lettvinte syns vi. Trenger ikke å tenke på noe mat for det har vi med. Her er vekten på bilen. Den kan veie 3015kg.

Her er vekten på vogna. Blir stadig tyngre, år for år 😅 Vogna vår kan lastes til 2650 kg

Vi har kompressorkjøleskap i vogna vår. Det er helt fantastisk, men det er en elendig patent på å holde døren låst. Nå har den gått i stykker for andre gang. Det som berger oss er at Arve har laget en knallbra patent på å låse skapet i nedkant. Hvis ikke hadde det blitt krise på turen.

Her er nok en hjemmelaget patent. Det er satt på pleksiglass på døråpneren for at hunden ikke skal kunne åpne døren fra innsiden. For det er jo bare å ta ned håndtaket selv om døren er låst.

Første natten er på Kärradals camping. Her er en stor slette utenfor campingen hvor en kan stå. Stort, romslig og veldig greit.

Kärradals camping ligger ved en helt fantastisk flott strand. Vi bruker å rusle en tur ned på den når vi er der. Vi kommer som regel på kvelden og skal dra neste morgen. Dette er en fin liten tur.

Kveldssolen nytes

Her er vi på en autohof ved Soltau i Tyskland. En liten tissepause, litt mat og strekke på beina sammen med Milvar.

I år kom vi så seint til Seecamp Holle i Derneburg at det var bare så vidt vi slapp inn porten. De stengte visst kl.19. Spørs om vi må finne en camping som har lenger åpent neste år. Campingen var også helt full, så vi fikk plass inntil muren ved restauranten. Men å gå seg en tur, det er alltid like koselig på denne campingen.

Milvar nyter litt frisk luft etter en lang dag i bilen.

Det ble siste plass ved restauranten på oss i år, men vi sov godt 😊 Veldig koselig camping dette, med nybygd restaurant. Den gamle var utsatt for brann for noen år siden.

Neste dag starter vi tidlig. Da er det som regel rolig på veien. Dette er en søndag morgen. Her er vi like ved Kassel

Det er sinnsykt varmt – 41 grader ute. Føles helt surrealistisk.

Da er det like før Ingolstadt. I år skal vi kjøre lenger, så vi suser forbi.

Det er en herlig følelse når en får øye på alpene 😍

Slik ser grensen mellom Tyskland og Østerrike ut. Har aldri opplevd grensekontroll på vei sørover, men er som regel alltid kontroll når vi skal inn i Tyskland på vei nordover.

Nå er vi ved Salzburg. Campingen vi tenkte å overnatte på Camping Martina in Golling viste seg å være en liten bakgård som var mer som et stappfullt høl. Så vi måtte bare fortsette å kjøre. Jeg hater når det er slik. Vi ringte til Camping Eben og tok natten der. Ikke min favorittplass akkurat. Verten på plassen var skitfull og kona krevde kontanter, men vi kom oss da på plass til slutt og fikk oss en god natts søvn. Glemte å ta bilde der…

Vi velger en rute som går via Italia. Det føles tryggere på en måte. Vi kjenner jo Italia godt. Men når vi kjører hjem beslutter vi å kjøre Slovenia neste år. Da vil vi spare ca 600kr i bompenger i Italia. Så vil tiden vise om det blir slik neste år… vi er jo veldig glad i Italia.

Pga av veivalget via Trieste i Italia er etappen vi kjører i Slovenia under en time.

Så vi er raskt inne i Kroatia

Broen dere ser på bildet er diger og går over et stort juv/dal. Denne må vi over en kort stund etter vi kjører inn i Kroatia.

Her er vi fremme på campingen. Det ble litt styr å komme seg på plass da moveren hadde funnet ut at den ikke orket å fungere. I år valgte vi camping BiVillage. Vi hadde bestilt tomt i fjor høst. Fikk ei diger tomt med hekk rundt, med vann og avløp. Helt topp.

Etter flere dager i bilen er det godt å gå en tur, så Milvar og jeg spaserer en runde i området og gjør oss litt kjent. Det er varmt, men det er frisk og god luft og ikke den klamme varmen som er i Italia.

Her er bildet tatt en tidlig morgen på stranden nedenfor campingen. Det er strand lengs hele campingen.

Arve får jo ikke ro i sjelen før han har vasket bilen, så vi må på eventyr og finne vaskeplass. Brukte google og fant en plass inne i Pula. Denne kule rundkjøringen er inne i Pula.

Hver morgen går vi forbi denne blokken på tur før frokost.

Skikklig kul fuglekasse

Vi avslutter morgenturen med en tur innom Plodine (stor matbutikk) som ligger 500m fra campingen. Arve og Milvar koser seg utenfor mens jeg handler ferske rundstykker og div.

Bildet er tatt i enden av campingen når en kommer fra landsbyen Fazana

Her er vi på vei hjem for å spise frokost

Koselig disse ute i vannet på stranden

Etter morgentur og frokost liker Milvar å sove. Det er slik det er hjemme også når jeg drar på jobb. Så vi lar han ligge i vogna i kjølig ac luft mens vi går på stranden. Jeg kan slå opp tempen i vogna på en app så vi har full kontroll på at det ikke blir for varmt der.

Det er gjerde mellom stranden og campingen. For å komme gjennom porten må vi bruke armbånd vi har fått utdelt. Det kan sees på Arves hånd.

Uvant med steinstrand, men renslig. Helt greit, men en må ha badesko – selges på campingen.

Sanitæranlegget som er nærmest oss. Rent og pent. Går noen og vasker der nesten hele dagen.

På tur sør for campingen. Vi ser mot stranden som er langs campingen på bildet.

Samme utsikt, men litt zoomet

Hundestranden på camping BiVillage der vi er

Milvar elsker å bade. Vi tar han med ned en tur hver dag etter at vi selv har vært på stranden.

Godt å slappe av i forteltet når pelsen er våt etter et bad.

De morgenturene våre er magisk. Noen dager går vi inn til Fazana. Der er det flere bakeri som er åpen.

Samme sted som bildet over, men bildet er tatt andre veien

Her er vi

God plass foran

Og god plass bak

Liker virkelig å ha det så romslig.

Milvar er klar for sin formiddags lur

Og vi er klar for stranden. Ikke enig om hvilken vei solsengen skal stå, så det er bra vi har hver vår 😂

Koselig med liv og røre. Det leies ut vannscootere like ved så det er full fres ute på vannet.

Arve syns det begynner å bli alvorlig varmt i forteltet og har funnet frem viften.

Milvar storkoser seg med bading

Som en druknet katt, men happy…

Svømmer og svømmer, blir ikke lei

Tradisjonen tro er det mekking på gang…. moveren ville ikke virke da vi kom hit og nå har Arve grublet og må teste tanker. Det rare er at den virket som normalt da vi kom hjem.

Det var ei natt her med skikkelig uvær. Men ikke noe haggel som det bruker å være i Italia

Her er hundestranden i Fazana. Den ligger langs gangstien inn til landsbyen fra campingen.

Hundestranden i Fazana testes ut på en varm ettermiddagstur

Arve drømmer om en traktorgraver… denne er på stranden i Fazana

Bilder fra inne i Fazana

Huset ser ut som det er klart for å rase sammen, men de har laget det koselig utenfor

Landsbyen Fazana, som ligger kort gangavstand fra campingen, er stappfull av restauranter. Fant apotek, matbutikker, bakeri og isbarer der, men så ingen klesbutikker eller skobutikker.

Frokost med Wienerbrød går bra etter en lang morgentur

Enda en traktorgraver… denne er like ved Plodine og en av grunnene til at Arve syns det er kjekt å sitte ute mens jeg er inne og handler.

Gutta venter utenfor butikken. Traktorgraveren kjører stadig forbi her. Milvar er etterhvert blitt bra på dette og klarer å legge seg ned mens han venter. De første dagene satt han…

Milvar er blitt vant med varmen og nyter noen min i solen før han vil inn.

Skal en klage på noe så er det internettet på campingen. Det er kjempetreigt. Vi kunne se en mulig sammenheng da vi så denne stolpen inne i en hage 😂

Ikke så greit å se hva som står på mobil i solen. Arve har sin egen metode 😁

Tidlig på morgen er det traktor rensking av stranden

Disse to finingene står i samme hage som fuglekassen jeg viste bilde av tidligere.

Her er vi på vei fra Plodine til campingen. Det er denne veien vi kom da vi kjøre hit. Litt lenger fremme står vogner og venter på å få komme inn på plassen.

Resepsjonen til høyre. For å gå ut og inn på plassen må en bruke samme armbåndene som vi brukte for å gå ut og inn på stranden.

Armbåndene fikk vi ved ankomst og leverte da vi dro.

Fullt mulig å sole seg ved vogna også, eller bare slappe av i skyggen. Fryktelig varmt å ligge her og sole seg da det ikke finnes et vindpust.

Da har vi startet hjemturen. Da vi kom til campingen kjørte vi på en helt forferdelig vei fra motorveien og ned til plassen. Da vi dro tenkte vi å prøve om det var bedre vei om vi kjørte litt mot Pula før påkjøring motorveien – og det var det. Så neste gang skal vi kjøre litt lenger før vi svinger av mot campingen.

Usikker på om det er et bra eller dårlig tegn når bordet flytter seg bakover mens vi kjører.

Grenseovergangen mellom Italia og Østerrike

I år valgte vi å ta en litt annen vei hjem for å få litt forandring. Vi kjørte til byen Wertheim. Her fant vi en koselig campingplass som ligger ved elven Main. Innkjøringen på plassen var trang og litt slitsomt hvis flere skulle ut og inn samtidig. På bildet er vi på bytur i Wertheim en kveld.

Det var til tider stor underholdning på elven Main. Filmet fra bredden på campingen. Det var campingtomter helt inntil elven.

Og nesten det beste med hele stedet. Det var et Fashion outlet senter nesten i gangavstand fra campingen. Det ble litt shopping 😁

Når en er slik på tur, oppdager en ett og annet. Dette er sjokomelk fra Kroatia og den smaker bare helt fortreffelig i lunken kaffe. Anbefales.

Her holder det på å gå skikkelig galt. Vi har dashcamera i bilen og jeg hentet frem denne filmen etter en guffen opplevelse. Vi kjører på motorveien, aner fred og ingen fare. Ligger en bil rett ved siden av oss men vi har et ledig felt mellom oss. Så plutselig svinger bilen mot oss og skal inn på en avkjøring som han er for sein til. Arve bråbremser og hiver bilen mot høyre for å unngå kollisjon. Det kunne gått skikkelig galt om noen hadde ligget i feltet innenfor oss. Bare legg merke til bilen ute til høyre i filmen – den kjører helt ut til høyre fordi den tror vi kommer mot den. Oppbremsingen vises ikke på filmen. Det er svært nyttig å ha et slikt camera om noe skulle gå galt. En kan fort få skylden for noe en er helt uskyldig i. Reg nr på den danske bilen som krysser foran oss er fullt leselig på originalfilmen vi har.

Her er vi kommet til Soltau.Har en liten kveldstur på Designer outlet senteret her også. De har flotte dekorasjoner.

De er veldig fint laget til disse sentrene.

Vi overnatter på Naturcamping Luneburg Heide da vi var i Soltau. Helt grei camping. Det står at porten åpner kl.08 på morgenen men da vi så en tysker kjøre ut kl.0630 fant vi ut at porten åpner seg hele tiden fra innsiden. Så vi kjørte ut kl.0730.

Da er det tid for å komme seg til norden igjen. Her er det fergetur mellom Puttgarden og Rødby. Vi kan sitte med hunden hvor vi vil på båten. Da vi dro sørover var han med inn i restauranten – jeg spurte om lov først og da ble de helt overrasket for selvfølgelig var det lov. Helt andre regler når det gjelder hund enn i Norge.

I sprutende regnvær dundrer vi gjennom bommen på svenske side av Øresundbroen. Brikken vi bruker i bommen i Norge kan vi kjøre på Brobizz med og da piper brikken inne i bilen og bommen går opp. Jeg har ordnet så vi har avtale med Øresundsbroen, da sparer vi en del penger på å kjøre gjennom selv om vi bare gjør det to ganger i året.

Arve og Milvar koser seg og venter på meg som har kjøpt noe å bite i på en bensinstasjon på svenskekysten.

Kommet til Norge og plutselig ble tanken på Rømmegrøt veldig forlokkende 🫣

Så er vi fremme på Lillehammer og skal ha et par netter. Vi bruker å overnatte på Lillehammer turistsenter når vi er her. Da kan vi går tur rundt hele byen fra campingen. Her er vi på bytur. Det er søndag ettermiddag.

Vi sjekker åpningstidene på Lillehammer dyreklinikk mens vi går tur. Milvar må ha ny ormkur innen 28 dager fordi vi har vært i utlandet. Han får to kurer to dager etter hverandre rett før vi drar og så en når vi er tilbake (om det er innen 28 dager). Kurene må gies hos veterinær. Det er bare et par tabletter så det er fort gjort. Både i år og i fjor har vi gitt han Milbemax som ormkur etter anbefaling fra oppdretter som er veterinær. Årsaken til dette er at den også virker mot hjereorm, noe som er svært viktig når vi kommer fra syd Europa. Dagen etter ringer vi klinikken og får gitt han ormekur.

Det er enkel opprigg på Lillehammer, men vi koser oss 😊 Flotte sanitæranlegg på denne campingen

Når vi sitter utenfor vogna har vi utsikt mot lekeplassen og blir fasinert av en kar som kommer for å tømme bossdunker. Han har på seg noe som ser ut som en kilt i refleksfager. Litt av en antrekk 😃

Gågata i Lillehammer er kjempekos og selvfølgelig må vi ta en kaffe der. Vi spiser på Fika der jeg også får kjøpt Gudbrand kaffe fra Lillehammer kaffebrenneri. Kjøper med meg noen poser hjem. Den kaffen er sykt god og svine dyr… men tenker det må gå an av og til. De har nettbutikk også.

Utekos på Lillehammer. Vi får en ide om at vi kanskje skal spandere på oss nye stoler. De vi har er minst 20 år, men de er helt i orden. De blir nok aldri utslitt. Vi får finne et nytt bruksområde for dem.

Så på hjemveien kjører vi innom Hagen caravan på Ringebu. Det er et veldig trivelig sted. Nå har de fått nye lokaler og det er god plass å parkere hos dem. Det er flott!!

Inne i halle blir jeg skikkelig fasinert over planløsningen i denne Adria vogna. Kul løsning, se filmen under

Vel hjemme finner vi en pølsepakke i vogna som har vært med fra Kroatia…. jaja, da blir det pølser til middag da..

I år har jeg laget et lite regnestykke på turen. Vi har vært borte i 26 døgn. Vi har kun sovet på campingplasser og vi har en bil som bruker ca. 1,5 liter på mila med vogna på. Vi har kjørt litt over 6000km. Vi er to personer og en hund på tur.

Drivstoff nedover : kr. 12363,01 + ferge Rødby Puttgarden nedover 2933,13 + drivstoff oppover kr. 11069.69 + ferge Rødby Puttgarden oppover 2795,80 + overnattinger på campinger nedover og oppover kr. 5423,89 + bompenger begge veier i Østerrike, Italia, Slovenia og Kroatia kr. 1671,06 + Øresundsbroen (kr. 546,75 + kr. 524,78) kr. 1071,53 + campingen i Kroatia 15 døgn kr. 9564,25 (tror vi betalte et par tusen i deposetum da vi bestilte som er trukket fra summen her da vi betalte). Totalt kr. 46 892,36

Så kommer mat og andre fornøyelser i tillegg. Summene er hentet fra nettbanken min så kursen ble riktig. Ulik pris ned og opp på drivstoff og ferge kan delvis forklares med at kursen nedover var nesten 12k for en Euro mens det på hjemturen var ca 11,50 for en Euro.

En kan få ned prisen noe ved å velge å ikke kjøre i Italia, tror ca 600kr av bompengene er betalt der. En kan også velge billigere overnattingssteder. Slike plasser som Bauer Keller i Greding er mye billigere enn å ta inn på en campingplass. Å overnatte på rasteplasser vil jeg ikke anbefale, men vi har venner som overnatter på autohofer (bensinstasjon med parkering for lastebiler) – og det har gått bra så langt. Vi velger campinger for å kunne sove i ro og fred – kan være mye støy på en Autohofer selv om det er natt. Vi gjør det også for å kunne ha strøm til å kjøre AC om natten hvis det er varmt.