Montering av mover

14.juni 2020

Ny vogn er på plass hjemme og moveren vi hadde i forrige vogn står klar til å bli montert på nytt på denne vogna. Denne gangen har min bedre halvdel tatt flere bilder, så skal forklare mer nøye hvordan det er valgt montert her.

Da vi valgte mover gikk vi for en Truma XT2. Vi valgte den pga vekt (den er 28kg) og kan flytte 2400kg vogn. Vogna vår kan lastes til 2650kg, men i fjor da vi var på tur veide den 2200kg, så vi satser på at denne moveren gjør jobben. Vår bruk av mover handler i korte trekk om å få vogna inn på tomten i Italia. Ellers rygger vi der det er plass til bilen.

Det finnes en variant av moveren som har to motorer til og etter boka så skulle vi vel montert en slik siden vogna kan lastes til 2650 kg, men da blir det enda 28kg og det gidder vi ikke. For ikke å snakke om dobbel pris (nesten). Da begynner en å komme dit at det ikke er verdt pengene, mener vi.  Vogna er vår og brukes av oss og kommer nok ikke til å veie mer enn den gjorde i fjor, så derfor Truma XT2.

Vi kjøpte den hos campstuff.no og den kostet 25 tusen i 2018.  Jeg hadde en link her til der vi kjøpte den, men siden hos campstuff er borte. Foreslår at du googler for å finne moveren.

Vi har sett på videoer at moveren har vært montert både på fremre og bakre hjul. Vi har valgt å sette den på bakre hjul fordi det er det som anbefales i monteringsanvisningen. Vi har hatt denne moveren på ei tidligere vogn, så vi vet det fungerer godt å ha den på bakre hjul. Vi bruker batteriet som står i vogna. Det gir tilstrekkelig strøm til vårt bruk. Har ikke gått tom for strøm ennå under forflytning.

Her ligger moveren under vogna, klar til montering.

2020 mod av Kabe har skvettlapp og det må en forholde seg til når en skal montere mover i dag. Skvettlappen blir jo i veien for moveren.

Skvettlappen monteres av. Staget som holder skjørtet på vogna flyttes bakover for å gi plass til moveren.

Skjøten i skjørtet på vogna må holdes sammen

Det settes i en skru som holder skjørtet sammen

Skvettlappen er tilpasset og settes på igjen.

Det kan sees av bildet over at moveren er kommet på plass, men jeg skal beskrive dette fra starten og starter med hullene som må bores i gulvet i vogna for å slippe ledningene opp til batteriet. Vogna vår har vannbåren gulvvarme. Det er altså rør i gulvet som det flyter væske i. Det sier seg selv at her må en tenke seg om før en borer. Det bores helt ute ved kanten av gulvet, mellom to hull som er laget fra fabrikk.

Ledningene skal komme opp under kveilen på gulvet her. Det er lett å forstå at her kan en fort skade ledninger om en borer under dem. Det velges å bore fra under vogna. Det legges en metallplate på gulvet som skal beskytte ledningene på bildet fra å bli skadet. Dette er bare ei tilfeldig metallplate som ligger løst og som blir fjernet så snart hullene er laget.

Her er hullene laget og ledningene tredd gjennom.

Ledningene festes under vogna så de ikke henger og slenger.

Hullene fylles med tetningsstoff rundt ledningene. Det er brukt Terostat som tetning.

Bildet under viser benken i Kaben. Det er vippebenker slik at de kan vippes opp fra gulvet. På bildet er benken vippet opp. Der skruene står skal styreenheten til moveren festes. Den blir da stående på innsiden av benken i nærheten av batteriet.

Her er styreenheten festet. Benken er fortsatt vippet opp så bildet ser litt rart ut.

Her kommer kablene opp fra gulvet. Sikringen kan sees. Og en kan se der det går inn på batteriet.

Kablene fortsetter videre inn i styreenheten.

Under vogna sitter nå moveren festet. Den er festet med klamper i rammen på vogna

Slik ser klampene ut.

Klampen sett fra annen vinkel.

Det går et tverrstag under vogna mellom moverne for stabilitet.

Samme motiv, annen vinkel

Her kan en se og tenke på bildet lenger oppe hvor en festet en skru i skjøten på skjørtet. Her er den kanten som stakk innover saget bort for å gi plass til moveren.

Sett fra undersiden.

Og sett fra siden. Det er med en mal som beskriver og hjelper til så en monterer moveren i riktig av stand fra dekket.

Her kan en se moveren kjøre inntil dekket.

Truma anbefaler at en legger opp ei kontakt til draget. Denne kontakten skal en så sette ledninga som vanligvis går til bilen i. Arve syns dette var en underlig metode. Han fant ingen logikk. Men etter litt undersøkelse viser det seg at denne kontakten som skal stå på draget har en bryter innvendig som slår seg på når en kobler ledningen som går til bilen i den. Da er det strøm på moveren. Det har ingen annen praktisk betydning. Det er nok ordnet slik så en ikke skal glemme å slå av moveren. For en tar jo ut denne kontakten når en kobler vogna til bilen og kobler den da istede til kontakten på bilen (moveren uten strøm). Helt sikkert en slags forsikring om at moveren er avslått ved kjøring.

Min kreative kaill valgte likevel å feste denne kontakten (bryteren) nede i benken ved batteriet. Så ordnet han en dummie som han setter i når han skal ha strøm på moveren. Så får tiden vise om det blir husket å slå av mover med kjøring 🙂 Dummien ligger i stofflommen ved siden av den blå kontakten. Dette har fungert fint for oss ?, vi har jo brukt metoden et par år.