Sykkelstativ bak – trinn for trinn

Da er dagen kommet for montering av sykkelstativ på vogna. Vi kjøpte sykkelstativet hos Bigton Bil i Ålesund den dagen vi hentet vogna. Det er et Omnistore sport stativ made by Thule of Sweden 🙂

Å skulle bore hull i bakveggen på vogna er jo en ting, men jeg stoler på Arve. Han bruker ikke å kaste seg uti noe han ikke har kontroll på. Jeg vet han undersøkte gammlevogna vår nøye for å finne ut hvordan det stativet var montert. Og han ble vel lettere overrasket da han fant ut at det ikke var montert som det skulle. Det manglet skive på innsiden. Skruene på det stativet stod bare skrudd inn i veggen. Helt utrolig!

Arve har imidlertid planer om å gjøre dette skikkelig og etter bruksanvisningen. Her skal bores hull helt gjennom veggen og plater som følger med monteringssettet skal festes på innsiden.

Da starter vi 🙂

I vogna vår må vi starte inne. Hos oss skal stativet skrues gjennom en vegg hvor det er senger på innsiden. Kabe har beskyttelser langs veggene der sengene er. Dette for å sikre sirkulasjon av luft. Denne beskyttelsen må fjernes før vi kan gå løs på oppgaven. På bildet over skrur Arve løs tre skruer som holder beskyttelsen i hver seng på plass.

Beskyttelsen av i nerkøya på bildet over. I øverkøya på bildet under.

Utvendig er også ting gjort klart. Her er målt og merket opp etter alle kunstens regler 🙂

På bildet under er hullene boret. Arve bruker teip til å tegne på når han skal finne ut hvor han skal bore. Han startet med liten bor og så større og større til han hadde riktig størrelse. Så dukket et uventet problem opp…..

Skruene som følger med for montering er ikke lange nok. De rekker ikke gjennom veggen. De er akkurat like lange som veggen er tykk. Da er det bare å krysse fingre og dra til byggevarehandelen her vi bor og håpe de har syrefaste skruer i samme dimensjon.

Her er skruen som er for kort.

Arve fikk tak i nye skruer som var lengre og måtte opp i 60mm for å få skruen til å rekke gjennom veggen. Da var det bare å kjøre på med tetningsstoff  i hullet, på innsiden av de øvre festene og kjøre skruene gjennom festene og inn i veggen. Og skru fast med stor skive på innsiden. Bildet under viser de øverste festene

Sykkelstativet må jo settes sammen. Dette har Arve gjort på forhånd og det ser akkurat nå slik ut

Bitene fra tverrstanga og opp er bare stukket nedi. Her er stativet altfor høyt. De stengene fra tverrstanga og opp må sages av. Arve måler hvor høyt stativet skal være på vogna vår. Vi tar utgangspunkt i vår gamle vogn der det var 12cm fra støtfanger og opp til nedre fester. Vi velger å ha disse festene enda litt lengre oppe. Mest av estetiske grunner. Stengene som er stukket nedi trekkes opp og sages av ca 25cm.

Så settes stengene inni igjen. Så gjøres siste del av festene klart. Nederst skal stativet festes med 4 bolter. To på hver side. Disse boltene må settes med en viss avstand to og to slik at de passer sammen med skiven på innsiden som støtter to og to bolter. Hullene måles og bores som på øverste fester. Hullene fylles med tetningsstoff. Baksiden av skinnen fylles med tettningsstoff.  Bolter med de firkantede skivene på settes løst inn i hullene. Så trees boltene forsiktig inn på den lange skinnen som skal holde stativet nederst. Denne stangen har et spor på innsiden som biltene skyves inn i.

Sykkelstativet hektes inn i festene øverst og settes inn i de store hullene på skinnen over her. Jeg holder dette mens Arve går på innsiden og skrur dette fast. Slik ser festene ut på innsiden

Det som gjenstår nå er å feste stativet i nerkant på skinnen. Dette gjøres med noen vinkelbolter. En enkel patent for at stativet skal kunne taes av. Utenpå disse boltene settes plasthetter på hver side.

Videre borer Arve hull ved tverrstanga på stativet for å feste de stengene som vi saget av. Disse er jo løse og skal festes med egne bolter. Utstyr som skal holde syklene på plass settes på stativet og rester av tetningsstoff som er skviset ut ved festene fjernes forsiktig. 

Så da er saken biff :))