Sommerferie 2015

Sommerferien 2015 startet 29.juni da Arve kom fra jobb. Helikopteret landet midt på dagen og i 17-18 tiden var vi i gang med kjøring. Det er regn hjemme og vi stunder ikke frem til å komme oss avgårde.

Det meste var gjort klart til Arve kom hjem. Her er gjengen som vil på tur 🙂  De nye EMUK speilene ser supre ut og gir mye bedre oversikt bakover enn universalspeilene. En skru og de sitter blegg fast.

På ferga fra Tustna. Surt og kaldt, men store forventninger til ferie i bilen 🙂

Stemningen er god

Ikke alle er like glad i å bli fotografert – men ferieklar er hun 🙂

Sunndalsøra – tid for veiing. Bilen veier 2960kg. Den har totalvekt på 3175kg så der er litt å gå på.

Vogna veier 2060kg. Den har totalvekt 2100kg. Denne vogna er faktisk 120kg tyngre enn den forrige vogna vår som i fjor veide 1940kg. Pussig når en tenker på de er like store. Tror den store ovnen og dusjen i vogna veier en del.

Oppdal er første stopp. Bilen vil ha olje 🙂 Fortsatt regn, kaldt og grått.

Første natten i år ble på Toftemo. Vi kommer dit i halv ellevetiden på kvelden. Kan nesten ikke kjøre lengre hvis en skal få komme inn på campinger.

Toftemo er et flott sted å stoppe – anbefales 🙂

Neste dag er det obligatorisk stopp på Rudshøgda. Arve går på baksiden for å se på traktorer. Elida og jeg handler. Alle fornøyd 🙂 Bil og vogn ser ikke ut etter at vi har kjørt gjennom regn og i vegarbeidsområde.

Neste natt er på Bjørkängs camping på svenskekysten. Lite stykke fra veien, men vi sover godt og det er lett å komme inn og ut med vogna.

Vi har nå kjørt over brua til Danmark. For første gang kjørte vi på BROBIZZ og brukte bombrikken i bilen som betaling. Det funket kjempebra. Ser da vi kom hjem at det ble trekt ca 850kr for passeringen. På bildet er vi hos Applus bilsyn i Ishøj i Danmark for å hente vår Tempo 100 godkjenning som vi hadde bestilt via nettsiden deres.

I år kontrollerte de ikke vogn eller noe. Betalte bare med Visa, fikk papirer og klistremerke og så dro vi videre. En rask liten stopp som tar ca 30 min

Etter å ha tatt ferga Rødby – Puttgarden, bra med kø der i år og veldig påslag på prisen fra i fjor. Vi betalte 16-1700 kr. (en tusenlapp tidligere), så er vi i gang med kjøring på Autobahn i Tyskland. Disse typene er dryge når de skal forbi hverandre – det kan ta mange minutter før midtfeltet blir ledig igjen.

Første natt i Tyskland på Seecamp Holle i Derneburg. Mest lettvinte stedet å campe. Svinger av autobahn, kjører noen meter å så er det rett ned til venstre. Til en oase. Bruker å være fullt med vogner her men i år var det bare vi og naboen som stod på overnattingsplassene. Muligens fordi det var midt i uka?

Toalettene er ikke av den nyeste sorten men alltid skinnende rene.

Autobahn har sitt helt egne liv. Her suser alt avgårde i stor fart og en skal være våken og konsentrert. Men en slipper å tenke på at en må slippe forbi biler eller at en er i veien for noen. Veldig bekymringsløst slik. Vi syns det er veldig greit med et par dager på slik vei for å komme til sydenferien med egen seng og bolig 🙂

Neste morgen fortsetter turen på autobahn. Det er stekende varmt. Arve gremmes over at vogna og bilen er så møkkete. Så svinger vi tilfeldig av en plass for å tanke. Og der var det vaskemuligheter også. Da fikk jeg ikke med kaillen videre før han hadde vasket både bilen og vogna. Ja,ja, var bare å hjelpe til så godt en kunne slik at turen kunne fortsette 🙂

Det ble overnatting på Kaiser camping sør i Tyskland. Bildet er tatt neste morgen. Herlig sol, herlig temp og kjempekoselige naboer fra Tyskland og Nederland. Begge var på vei hjem.

En kommer lett i snakk med naboene når en bor så tett som dette. Noen liker ikke å stå på slike nattstopp plasser fordi en står tett (har ikke opplevd å stå så tett som dette tidligere) men akkurat det plager ikke meg for ei natt. Her sover vi godt.

Vassendgutane i Alpene

Siste Autohof i Østerrike før vi kjører inn i Italia. Stopper for å spise middag. Utrolig deilig og varmt vær.

På plass på Union Lido Camping. Måtte stå en natt på en annen plass før det ble en plass ledig, men nå er vi klar for å nyte sol og sommer 🙂

Det er voldsomt uvant med så mye varme. Vi bare halvsover i skyggen når vi ikke er på stranda. Å ha det så varmt føles som å være konstant i ei badstue. Men vi vet hva som er hjemme og prøver å nyte varmen……….phu……….

En liten spasertur ut av campingen for å se om det kan være et vindpust å fange opp…….he he………. Her er gaten utenfor campingen.

Litt av en gaffel på denne sykkelen – stilig 🙂

Vi føler oss så trygge på Lidoen. Men campingen er inngjerdet med høye vegger og det er strengt vakthold i porten. I år er det kommet noe greier som leser adgangskortene våre også for å få komme inn/ut på plassen. Det er ingen som stjeler noe inne på campingen – supert slik. Dette huset står utenfor. Her er både gjerde og hekk……tror nok det kanskje kan være litt kriminalitet selv om vi ikke merker noe til det.

Fine omgivelser på landet i Italia 🙂

Camping Italy ligger vegg i vegg med Union Lido.

Snitzel er vel den mest valgte middagen i vår familie når vi spiser ute. Veldig godt!!!

Iskaffer har det også blitt en del av 🙂

Så kom regnskuren – trodde vi. Neida – det HAGLET digre isklumper. Kastet noen håndduker over panseret på bilen og håpet å berge for det verste. Vi har glasstak på bilen så der var ingen fare. Det gikk bra selv om det på natten hørtes som noen skyter mot taket på vogna i verste skurene. Skulle filmet men en blir jo helt satt ut når det tordner og lyner i ett kjør – liker meg ikke da nei. Det stod heldigvis ikke på lenge og det var bare en gang.

Jeg klarte å fange noen av hagglene på bilde. Dette var ikke av de største……men utrolig uventet. De største knuste på brosteinen når de landet.

Å få besøk av dyr er helt vanlig i forteltet. At en firfisle løper over forteltmatten er nesten dagligdags. Her var det kveld og jeg satt ute og leste. Da hoppet denne frosken inn ved siden av meg.

Etter natten med regn og haggel dukket denne kjekke typen opp. Den hadde gjemt seg under bilen vår og gikk over til naboen. Når en tenker at de barnålene er 10cm lange så forstår en at denne typen er 25-30 cm. Voksen og bestemt. Bare se oppsynet 🙂 Bildet er tatt på forteltmatta til vår kjempehyggelige danske nabo fra Fyn 🙂 Ikke var den redd oss heller 🙂

I dag skal Trond (vår yngste sønn på 20 år) komme med fly for å feriere sammen med oss. Før vi henter han på flyplassen tar vi oss en tur til Fashion Outlet senteret som ligger oppe ved motorveien. Der er det kjempekos å være 🙂 Og mye å se på og handle 🙂

I år hadde de hengt opp paraplyer i ene gaten 🙂

Meg og Arve. Vi koser oss i varmen på shopping 🙂

Marco Polo Flyplass i Venezia. Vi venter på Trond. Flyet er 4 timer forsinket så det kjennes herlig når han endelig kommer. Ble en lang dag. Han skulle lande 1915 og kom ikke før kl.23.

Mørkt inni vogna. Alle vinduer og takluker er blendet av for å holde varmen ute. ACen står på 21gr og det klarer den stort sett å holde. Elida liker å sitte her inne på ettermiddagen og kjøle seg ned og se film. Som tenåringer flest er hun ryddig av seg 🙂

34gr i dag. En av de kjølige dagene. Om natten er det helt vanlig med 31 gr eller 28gr.

Kjøleskapet vårt er ikke fylt med mat nei. Kult blått lys i det har vi også – skrekk og gru. Masse drikke er deilig i varmen. 7 flasker med vann må til 🙂

Tacokrydder er vel det eneste vi drasser med oss fra Norge foruten noen burgere. En tacomiddag må til i løpet av ferien.

Kaffekoking på den enkleste campingmåten. Koker opp vann – setter filterholderen med filter og kaffe over termosen  – tømmer sakte på kokende vann. Funker fjell 🙂

Fuccacia med løk – min favorittlunch på stranden. Vannvittig godt 🙂

Turisten fra Norge. Vi har ei uke forsprang på stranda når han kommer. Stripete shorts ala Olsenbanden må til 🙂 20 åringer liker også Italia camping 🙂

Jeg spiser ikke kylling ellers i året, men den på campingen er kjempegod. Det er noe med stekingen på gass og marineringen tror jeg. Den smaker fortreffelig altså 🙂

Mange late dager i sol og skygge med koselig prat og avslapning. Deilig å vite at en ikke trenger å tenke på været i morgen, for det er like fint som i dag 🙂

Utsikten om en åpner et øye 🙂

Å våkne i 6-7 tiden på morgenen og gå seg en tur på campingen og stranden er kjempekos. Noen stresser mer enn andre. De er nede på stranda grytidlig på morgenen for å sette opp parasoller og stoler fordi de MÅ ha samme plass på første rekke hver dag. Vi er ikke helt der. Vi slapper av og tar en plass som er ledig når vi kommer engang utpå formiddagen 🙂

Traktorer horver over stranden hver morgen. Det er vel verdt turen å gå ned om du er våken. Ser det er mange småbarnsfedre som står her med barna i vogn og ser på traktorene.

En Audi A3 E-tron var utstilt på campingen hele tiden mens vi var der.

Her er informasjonsbygningen – der kjøper vi bussbilletter til Jesolo eller Venezia bl.a.

En av mange plasser på campingen hvor en kan kjøpe is. Her bruker å være fullt av folk på kveldene. Nå er det tidlig morgen.

Grønnsakhandleren i sentrum (finnes en til lenger nede på plassen) triller inn varene sine på morgenen.

Informasjonsbygningen til venstre. Sentrum med butikkene rett frem.

Ungdommene digger Lidoen. Stranda på dagen, is og kos på kveldstid. 31gr da dette bildet ble tatt seint på kvelden.

Nok en kokvarm dag. Sitter i skyggen i forteltet og gleder meg til å gå på stranden for å få tatt et bad og ha det litt mer luftig.

Koselige strand dager med selskap av nordmenn og masse hyggelig prat.

Levende musikk på en av strand barene. Det er alltid noe underholdning på kveldstid en plass inne på campingen.

Middag i Jesolo med hyggelige nordmenn. Sosialt og trivelig på camping 🙂

Jeg håper jeg en gang blir bestemor og får ta med barnebarn hit. Da får jeg en fantastisk god unnskyldning for å være med sjørøverskipene. Det er to av dem som seiler i området. De er innom campingen og tar med folk. Vi hører musikken ombord inne på land. Noen ganger møtes skipene utenfor her og da har de kamp og spruter vann på hverandre. Ser for meg at det ville være en super måte å ha en toppers dag på 🙂

Arve blir svartere for hvert år vi er her nede. I år kom det en kar bort og sa han sikkert måtte søke asyl for å få komme inn i Norge igjen 🙂 Det hører med til historien at han var like svart selv han som sa det 🙂

Gratis nett på stranda er populært bland ungdommene. Her kan både kald drikke og nettet nytes i skyggen.

Dagen før vi skal hjem finner Arve ut at vi skal dra vogna litt frem så vi får satt på syklene. Og bra er det, for da oppdager vi at vi har et flatt hjul på vogna.

Vi har kompressor i bilen til å fylle luft i hjulene. Vi kobler på denne og………

kobler den til 12v inne i vogna, men da gikk sikringen – så det funka ikke!!! Vi snakket med de grønne menn som jobber inne på campingen. De kommer med kompressor og fyller luft i hjulet for oss. Arve er gammel bilmekaniker og går så til verket med vann. Da finner han hva som er galt. Det står en skru i dekket. Vogna blir jekket opp og dekket blir tatt av.

Så settes det fast på strandvogna og vi går til Ford forhandleren borti gata. Der møter vi en gammel hjelpsom mann. Jeg elsker gamle Italienske menn – fordi de snakker tysk og fordi de fikser ALT. Vi hadde vel regnet med å måtte kjøpe nytt dekk, men han lappet det med en propp og det funket. Kostet 12 Euro – så da var saken biff 🙂

Jeg må være ærlig. Jeg hadde ikke holdt ut å være her i år uten ACen. Den stod på 21 gr og den holdt vogna kjølig og deilig. Det var så godt å komme inn og føle at en kan puste. Jeg har aldri vært god på å sitte i badstue og i år ble det i varmeste laget. Men må innrømme at vi nyter det som best vi kan, tross alt 🙂

ACen ja. Den er jo ny for i år. Det skjedde noe med den i Italia. Lyset i den lyste selv om vi slo det av. Selv om vi slo av hele ACen. Det ble svakere men det lyst hele tiden. Vi måtte kutte strømmen til vogna for å få det til å slukke.

Det er ikke lett å vise på bilde, men her er lyset slått av og ACen er slått av – likevel lyser det oppe ved taket på to sider. Dette må vi prøve å få ordnet når vi kommer hjem. Heldigvis fungerer ACen  som den skal.

Ja, ja – får si meg fornøyd med brunfargen i år, selv om det ble et par dager mindre her enn i fjor. I morgen starter hjemturen.

Her er vinflasken vi fikk som gave da vi reiste fra Union Lido. De har 60års jubileum i år. Blir spennende å smake – selv om jeg lurer på om jeg har råd å sprette den 🙂

Vi skulle kjøre Salzburg hjem, men tilfeldighetene ville noe annet. Vi skulle først kjøre Trond til flyplassen. Forresten veldig greit å ta med vogna der om en har vært der før og vet hvor en skal kjøre. Så startet turen hjemover og det første som møter oss er stengt avkjøring mot Udine. Da omprogrammerer vi GPSen og kjører Brenner istede. På bildet er vi på vei opp fra Verona mot Brennerpasset. Flotte vingårder langs veien hele veien. Det er fra oppi denne dalen Amarone vin kommer fra.

Vingårder på begge sider av veien oppover dalen 🙂

Motorveien er lagt langt oppe i fjellsiden med fantastisk utsikt 🙂

Det er ikke så lett terreng å bygge veier i her, men flotte motorveier langt oppe i fjellsiden har de. Akkurat her føles det som å kjøre langs fjelltoppene.

Fremme i Ingolstadt. Det er tid for årlig service på bilen. Da er det alltid tid til en titt i nybilhallen. Her er den helt nyeste Q7en som akkurat er kommet på markedet. Den koster 95000 Euro inkl mye utstyr – i Norge koster den vel det dobbelte. Lekker er den og mye ver oversiktlig sett innenfra enn den vi har. I bilhallen står det bare råe biler med R eller RS utgaver. R8 og alt tenkelig gromt. Det er også et gigantisk område med bruktbiler her.

Brunch på Audi Forum Ingolstadt. Det er gøy å se på nybilene som leveres ut, se i butikken som er her og en liten runde på museet. Sjekk cappuchinoen min da 😀

På museet dukket det jo opp en egen utstilling med politibiler. Her er en som er utlånt fra Italia. En fullrigget politibil i Italiensk sportsutgave. Den var en gave til politiet fra bilprodusenten.

Og vi hadde leiebil denne dagen. Vi var på Ingolstadt Village – et fashion outlet senter i byen som har mye billigere varer enn i tilsvarende i Italia. Kjøpte det siste innen Levis til eldstemann og betalte 300kr for buksen. Nye Asics løpesko til  550kr til meg bl.a.  Det ble litt kjøring og det var deilig å kunne legge fra seg ting i bilen og ta en pause på campingen. Bilen vår ble levert kl.08 og var ferdig kl.19. De hadde åpent til kl.21 hos forhandleren – ikke akkurat som i Norge. De gjorde full klimarens, service, desinfisering og refylling av AC for 450kr . Ikke akkurat som i Norge. Annen service kom selvsagt i tillegg. Betalte totalt 480 Euro for servicen med AC rensen.

Tyskerne har bilene fulle av mat når de kommer til Italia. Etter å ha handlet i Tyskland kan jeg absolutt forstå dem. Alt dette kostet 15 Euro (140kr) Ikke termosen altså. Det er billig å handle i Tyskland – veldig billig. Det er der en skulle feriert 🙂

Så var det ny kjøredag. Her er det pause i Tyskland. Det blåste noe sinnsykt i Tyskland og det krevde sin kar å holde bilen og vogna på veien. Her måtte en tviholde i døra når en åpnet den.

Fremme i Puttgarden er det en sinnsyk fergekø på 14km. Dette medfører køsniking i stor stil. I feltet til høyre i bildet skal kun busser og lastebiler kjøre. Her kjører biler forbi og helt først i køen for så å presse seg inn der. Et par dansker fikk nok. Han ene stilte seg midt mellom feltene – han andre i det ytterste feltet og holdt dermed igjen bilene som kjører i høyre felt så de ikke kom seg lenger frem i køen. Heroisk innsats. Elendig system på fergekaia.

Elendig skilting gjorde kaoset komplett nede på kaia. Vi ble stående her i 5 timer før vi kom oss over til Danmark på natten. Vi kom til køen kl.19 og først kl.2330 kom vi med ferga til Danmark. Vi kjørte til Maribo Sø camping noen få km fra fergekaia. Der er overnattingsplass med strøm hvor vi stod til neste morgen. Der møtte vi også andre nordmenn i samme situasjon. Hilser til dem om de leser dette 🙂

Så var det svenskekysten igjen da. Det tar jo bare et par timer å kjøre gjennom Danmark. Hele veien har det blåst skikkelig. Her tenkte jeg at jeg skille ta bilder av bølgene. Siktet og knipset og presterer å få med to Audier – en i speilet og en i feltet andre veien. Tilfeldigheter kan være noe underlige greier 🙂 For ordens skyld vil jeg si at jeg ikke kjørte men fotograferte med zoom.

Middag i dag. Her smaker jeg Kebab for første gang i mitt liv. Sterkt men godt – sikkert ikke sunt 🙂

Her var det planen at skulle være siste overnatting denne ferien men slik ble det ikke. Her er vi på Storenga camping på Minnesund. Vi kom hit kl.2130 etter 81 mil på veien. Her har det regnet og er søkkvått men det hindrer en ikke i å sove godt 🙂  Vi våkner til strålende sol og bra temp. Plassen har nyrenovert sanitær og er et bra overnattingssted.

Veldig greit å stoppe på Storenga camping.

Da jeg skulle stille inn GPSen for videre ferd nordover ga den beskjed om at veien var stengt. Jeg fnøs av hele greia og sukket over hvor dårlig kartet mitt måtte være. Men veien var stengt den. Det hadde skjedd ei tragisk dødsulykke hvor en bil hadde kjørt inn i en gravemaskin tilhenger. Var skikkelig guffent å kjøre forbi der – bilen og gravemaskinen med henger stod der. Vi har jo camera i frontruten men syns det var så ekkelt at jeg velger å ikke legge ut filmen.

Vår eldste datter bor på i Sør-Fron og dermed endte vi med ei natt til på tur. Deilig varm sol gjorde det også fristende med ei natt til. Her er vi på Elstad camping. Bra med vind her også så vi lar markisen være innrullet 🙂

På Rudshøgda kjøpte jeg jordbær og den smakte aldeles fortreffelig !!!!!

Så er vi hjemme da – eller vi skal over fjorden her til øya med fjellet mellom kiosken og ferga – så er vi hjemme 🙂 Da er det bare å starte nedtelling til neste sommer 🙂