Sommerferie 2019 ☀️

Montering av mover 🙂 

mandag 3. juni 2019

Tradisjonen tro må jo noe ettermonteres på vogna før ferien. Tror sannelig ikke vi har hatt et eneste år uten at det har vært montert det ene eller det andre. På vogna vi har nå er jo det meste på plass, men…….

Greia nå er jo at vårt svært arbeidsvillige dytte-crew ( 4 barn) nå har bestemt seg for å leve livet hjemme mens fosilene drar på ferie. Ikke så rart. Gjengen er voksen 🙂  For oss gamlingene medfører det at det ikke er noe egen hjelp til stede når vogna skal på plass på campingene. De fleste steder går det jo greit å rygge den på plass, men i Italia skal en ha flaks (nabotomta ledig) om en får rygget vogna inn på tomten. Det er så trangt at det ikke er plass til bilen under ryggingen. Så i år har vi bestemt oss for å investere i mover.

Vi gikk for en Truma XT2. Vi valgte den pga vekt (den er 28kg) og kan flytte 2400kg vogn. Vogna vår kan lastes til 2650kg, men i fjor da vi var på tur veide den 2200kg, så vi satser på at denne moveren gjør jobben. Det finnes en variant som har to motorer til og etter boka så skulle vi vel montert en slik siden vogna kan lastes til 2650 kg, men da blir det enda 28kg og det gidder vi ikke. For ikke å snakke om dobbel pris (nesten). Da begynner en å komme dit at det ikke er verdt pengene, mener vi.  Vogna er vår og brukes av oss og kommer nok ikke til å veie mer enn den gjorde i fjor, så derfor Truma XT2.

Vi kjøpte den hos campstuff.no og den kostet 25 tusen. 

Truma XT2

Vi har sett på videoer at moveren har vært montert både på fremre og bakre hjul. Vi har valgt å sette den på bakre hjul fordi det er det som anbefales i monteringsanvisningen.

Det må sages litt ut av indre del av skjørtet på vogna for å få den på plass.

Moveren monteres som beskrevet i monteringsanvisningen og ledninger trekkes mot batteriet.

Arve borer hull i gulvet i vogna ved batteriet og trekker ledningene gjennom der. Det er svært viktig å tenke på gulvvarmen når en gjør slikt så en ikke ender opp med å ødelegge noe!!

Her er hullene under vogna

Vi har brukt batteriet som allerede er i vogne. Vi har prøve kjørt på gårdsplassen og det holdt en god stund uten å gå tomt (tok ikke tiden). Vi har konkludert med at det holder lenge nok til å få kjørt vogna inn på ei tomt på campingen, så vil tiden vise om det stemmer 🙂 

Truma anbefaler at en legger opp ei kontakt til draget. Denne kontakten skal en så sette ledninga som vanligvis går til bilen i. Arve syns dette var en underlig metode. Han fant ingen logikk. Men etter litt undersøkelse viser det seg at denne kontakten som skal stå på draget har en bryter innvendig som slår seg på når en kobler ledningen som går til bilen i den. Da er det strøm på moveren. Det har ingen annen praktisk betydning. Det er nok ordnet slik så en ikke skal glemme å slå av moveren. For en tar jo ut denne kontakten når en kobler vogna til bilen og kobler den da istede til kontakten på bilen (moveren uten strøm). Helt sikkert en slags forsikring om at moveren er avslått ved kjøring.

Min kreative kaill valgte likevel å feste denne kontakten (bryteren) nede i benken ved batteriet. Så ordnet han en dummie som han setter i når han skal ha strøm på moveren. Så får tiden vise om det blir husket å slå av mover med kjøring 🙂 Dummien ligger i stofflommen ved siden av den blå kontakten.

Den grå boksen er elektronikken til moveren. Den er plassert på yttervegg (eller det blir innsiden av benken i Kaben) foran batteri om en tenker at foran er i retning draget. På bildet over her er batteriet den røde boksen. Den grå boksen står til høyre for den røde boksen utenfor bildet.

27.juni 2019

Feriestart. Turen går som vanlig til Italia. I år er første året at det er bare meg og Arve som skal på tur. DET blir uvant det. Vi har jo 4 barn og noen av dem har alltid vært med. Men vi kjenner også at det skal bli helt greit 🙂

Vogna har stått ferdig pakket en stund nå. Vi gjorde det meste klart før Arve dro på jobb. Når han jobber 2 uker på og har 4 uker fri er det i realiteten kun 28 dager fri så her må en snu seg raskt så en får mest mulig utav ferieturen. Ingen muligheter for ei helg ekstra.

Vi starter med å ta ferga kl.16. Arve landet med helikopteret kl.1230 og var hjemme kl.1330. Etter litt pakking og hårklipp er vi i gang 🙂

En tur på vekta må vi hvert år. Vi vet jo vi er innenfor både det vi har lov å laste og det bilen kan trekke men vi tenker det er greit å ha litt peiling på hvordan en ligger an. Førstemann på vekta er bilen. Den kan lastes til 3185kg

Vogna er overraskende tung. Egentlig er vi helt sjokkert. Her er vi tosammen og vogna veier mer enn noen gang. Først finner vi ikke ut hva det er, men selvsagt. Moveren veier jo nesten 30 kg og drar hardt i vei 🙂 Resten er som vanlig min feil 🙂 Neida, det er fullt kjøleskap også 🙂 Vogna kan veie 2650kg

En liten stopp på Sunndal må til. Tåke på fjelltoppene i dag 🙂

Arve kommer fra jobb i dag etter å ha gått ei uke på natt. Vi har avtale om at jeg skal kjøre, men han kjører likevel til Oppdal. Der tar jeg over. Dovrefjellet og Gudbrandsdalen bruker å være mitt domene. Han sover godt ved siden av meg. Stoler bra på kjerringa 🙂

Vi tar første natten hos vår datter og svigersønn i Gudbrandsdalen. Det er isende kaldt der når vi våkner neste morgen, kun en 10-12 grader…brrr… ullsokker må på 🙂

Det går unna sørover. Planen er å kjøre til Gøteborg der vi i år skal ta ferga til Kiel. Her er tanking på svenskekysten.

På Kielferga dukker det opp kjentfolk, Kai og Trine ?, så vi har hyggelig selskap hele ettermiddagen/kvelden 🙂

Det er nydelig vær og vi sitter ute til vi skal spise middag 🙂

Når vi våkner neste morgen er det innseiling til Kiel. Mye å se på

Kiel

Ligger noen morsomme cruise båter der også 🙂

Det tar sin tid å komme seg ut av Kiel. Kaos og kø preger kjøringen til vi kommer oss forbi Hamburg. Da begynner det å løsne litt og vi kan legge oss i bra driv. Temperaturen er stigende. 26 grader på og senere 30 når vi passerer Hannover. Det er virkelig sommer… herlig 🙂

Vi kjører til Ingolstadt. Kommer frem dit like før campingen stenger for natten. Jeg er skikkelig urolig i kroppen etter å ha sittet rolig hele dagen. Når det er bare meg og Arve så blir strikken tøyd veldig når vi kjører. Knapt tid til å tisse og spise. Så nå må jeg ut en tur. Vi tar oss en joggetur rundt et vann ved campingen. Det er fin grussti rundt vannet som er ca 2km lang. Super joggeløype. Etterpå smaker det godt med jordbær før en stuper i seng 🙂

Neste dag går det unna videre og vi er snart ved Villach. Når en kjører på kjente stier vet en hele tiden hvor langt en har igjen og vi begynner å glede oss alvorlig til å komme frem nå 🙂

Dette er vår 11. tur til Union Lido Camping. Enda kan det gå skeis når vi skal av motorveien. I 2017 fulgte jeg ikke helt med da vi nærmet oss avkjøringen. Arve hørte derfor på GPSen og svingte av da han fikk beskjed. Det endte med en mareritt tur. Jeg har film av det men har ikke mot til å legge den ut her. Skiltet under her er iallefall riktig avkjøring for i år… hurra!!! 🙂

Romslig og greit da vi kom frem til campingen, så vi fikk kjøre inn med en gang og fant oss ei tomt i området vi ønsket å stå. Det er en fantastisk følelse når en er kommet på plass. Arve rygget vogna ned gaten, så koblet vi av og brukte moveren for å få den på plass inne på tomten. Det er ikke plass til bilen så å rygge på plass går ikke.

Så er det å finne frem solsenga da. Kjøpte den første året vi var her og den er like heil ennå. Det er herlig å nyte varmen og vite at det er like varmt og fint neste dag også…og neste dag…og neste….

Må ha jordbær her også jeg. Smaker helt nydelig her også. Fløte heter Panna for den som lurer 🙂

Vi fikk et dansk godt voksent ektepar til naboer like etter vi hadde parkert vogna. Dama i huset vasker klær for hånd og fant det for godt å henge opp vasken like ved kjøkkenvinduet vårt.

Det koster ca 45 kr å kjøre ei maskin, så det gjør jeg. De bruker 37 min og klærne blir reine. De dagene jeg skal vaske klær gjør jeg det før frokost så er det ferdig vasket før vi går på stranden. Henger så opp til tørk. Da er klærne tørre når vi kommer opp fra stranden på ettermiddagen. Har enda ikke opplevd å måtte la de henge lenger. Veldig god klestørk her.

Det er veldig kjekt å ha med sykkel på tur. Det blir noen sykkelturer. Vi sykler inn til Jesolo noen ganger, men veien dit er svært trafikkert og spesielt over ei bru er det ubehagelig. Men sånn avstandsmessig er det helt innenfor. På bildet under sykler vi andre veien. Mot Punta Sabbioni der båten til Venezia går. På veien dit er det en del butikker og vi stopper der og handler mat og drikke. Greit med utvalg og fin sykkelsti hele veien. De fleste turister drar andre veien (mot Jesolo) når de skal finne butikker. Men for all del, det er masse turister her også. Er jo en million campinger hele veien bortover her.

Kjøleskapet viser seg å være helt udugelig i år. Får det ikke til å fungere i varmen. Prøver alle triks og sender bud på reparatør, men det er ikke noe å gjøre med får vi beskjed om. Vi har aldri hatt kjøleskap problemer før så dette er nytt for oss og helt ærlig… jævla irriterende.

Det ender med at vi bruker 3 tusen på dette vidunderet på bildet under her. En kompressorkjøleboks. Den er bare helt super!!! Den berger hele ferien vår…

I dag ble det takeaway pizza. De baker nydelig pizza på den nye restauranten i sentrum, Ble mange slike i løpet av ferien.

I år kom det en skikkelig hagelskur mens vi var i Italia. Ikke bare var haglene store, men de dundret ned også. Det var rett og slett farlig å være ute.

Det var digre hagel som dundret ned i hagelskuren.

Det hjalp ikke mye å prøve å dekke til bilen. Den fikk skader for kr.75 000,-

Vogna ble berget godt. Været stod mot den siden der forteltet var så det skjermet bra. Fronten og bakveggen er glassfiber, så der ble det ingen bulker. Det ble noen på taket bare.

Var ikke mye som var synlig på bilen mens vi var i Italia, men det viste godt da vi kom hjem og fikk den under tak. Skadene var i hovedsak på panser, tak og en forskjerm.

Brødkø i butikken på morgenen. Et helt vanlig morgenritual 🙂

Vi var på noen sykkelturer. Her er vi utenfor camping Paradiso. Der stod denne doningen. En Audi SQ7 og Adria 903. Sinnsykt langt og kan ikke forstå hvor de får inn ei slik vogn her i Italia. Skikkelig grom lyd i bilen da han kjørte 🙂

Her har vi syklet strandveien fra campingen til butikken i Cavallino. Veldig koselig tur.

Det er marked inne på campingen hver torsdag kveld. Da er det mye liv og mye å få kjøpt.

Nabofrua fortsetter å imponere utenfor kjøkkenvinduet vårt 🙂

Det ligger en restaurant på hjørnet i utkjøringen på campingen. Der er det kjekt å sitte på formiddagen og se på alle som kjører ut og inn. Skikkelig underholdenede 🙂

Det er mange år siden vi bestilte plass på campingen. Vi bruker bare å møte opp og satse på å finne ei tomt. Når en kommet etter 10.juli bruker dette å by på litt utfordringer. Campingen oppretter et venteområde. Dette området ser gigantisk ut og en kan få inntrykk av at en blir stående der ei uke når en ser mengden vogner som står der. I år har jeg filmet venteområdet 14.juli. Det er 4 rekker med vogner. Vi stod midt på ytterste rekken da vi kom et år (alle de andre rekkene fikk kjøre inn før oss), men likevel var det plass til oss midt på dagen. Så ikke mist motet om du havner her.

Her har jeg et lite tips til deg som camper og sliter med vekt på vogna. Dette bestikket kjøpte jeg på ikea for et par hundrelapper. Det er til 12 personer og tar nesten ikke plass i skuffen. Det veier nesten ingenting heller. Anbefales.

Det kan skje mye på stranden en dag om en ikke ligger med øynene igjen og nyter sola hele dagen. Hvis en åpner øynene kan en få med seg mye. Her er det full politijakt. Han hvitkledde er vakt fra campingen, han andre er politi. De jaktet på noen selgere som gikk langs stranden og det var ei stund med fart og spenning før selgerne snudde og forsvant.

I år har Patty fått nytt tak med solceller på strandvogna si og skikkelig stråtak. Veldig uvant, men gir god skygge for den som venter i kø på å kjøpe seg noe å drikke eller en is.

Campen vår 🙂

På vei opp fra stranden. Skilpaddedammen til venstra utenfor bildet.

Her nytes en av de siste dagene for 2019 i sola. Lever på disse stundene langt utover høsten.

Her er vi på vei opp fra stranden. Et herlig sted stranden på Lidoen.

Litt fiksing før vi kan kjøre videre da. Et belegg inni draget knekker stadig. Arve har vært i campingbutikken og kjøpt nytt. Her blir det montert på så vi er klar for hjemturen.

Siste morgen med joggetur for i år…. nesten litt vemodig…. elsker disse fuktige, småklamme, morgenene før sola står opp…

Må bare ha med denne. Når de stor tyske gutta leker seg med sand og bygger Formel 1 bil er det ikke noe spøk. Denne var heftig!! Det som imponerte like mye som selve byggverket var farten. De brukte ikke lange tiden på det. To voksne karer som bygde mens barna løp frem og tilbake og hentet vann til å fukte sanden mens de bygde.

Så er vi igang med hjemturen. Foran oss ser vi alpene.

Vi klager over bompenger i Norge, men det er ikke gratis å kjøre i Italia og Østerrike heller. Her har vi betalt 30 Euro (300kr) for å kjøre på den Italienske motorveien fra campingen til grensen til Østerrike.

Så må vi kjøpe Vignett for å kjøre i Østerrike. Den koster 9.20 Euro, nesten 100kr.

Så er det en bomstasjon inne i Østerrike. Her må vi betale 12 Euro (120kr)

Vi kjørte til Greding. Mest for å spare tid når vi skal videre. Plassen i Greding ligger ca en halvtime nord for Ingolstadt. Når vi stopper i Greding er microen på vei ut av skapet ? skal visst oppleve mye rart med denne vogna 🙂 Den virker ikke å være festet i det hele tatt ….

Vi går for å spise middag på hotellet som hører til plassen. De har nydelig mat her. Tyskerne er i det hele tatt flink med mat. På veien dit går vi forbi denne sjarmerende doningen. Den var belgisk så den var på ferietur 🙂

Neste dag skal vi på shopping til Ingolstadt. Nå bærer det ut på autobahn uten vogna. Det blir gøy 🙂

Vi besøker Ingolstadt Village. Det er et fashion outlet senter. Mye fint og veldig kjekt. Arve trives best på parkeringsplassen der det står utrolig mange gromme kjøretøy 🙂

Veldig koselig her

Som vanlig ble det noen handleposer. Har ikke shoppa hele ferien, så såpass må det vel være 🙂

Og riktig så gøy var det å blåse på litt på autobahn uten vogna 🙂

Campingen er helt stappfull når kvelden kommer. Har aldri sett så mange vogner her før. Må være hundrevis. Bildet er bare av første seksjon. Var to seksjoner til.

Vi kom i går og står i en krok. Det var helt greit syns vi. Kom en diger bobil ved siden av oss etterhvert. Det var et gammelt ektepar i 70-80 årene som hadde med en diger henger på bobilen med båt. Helt utrolig hva folk drar på.

Ny kjøredag. Her er det pitstop med litt hvile på en autohof.

Vi har nydelig vær hele veien hjem…

Veiarbeid er det mye av, men det var ikke mye kø. Kjøringen gikk ganske så problemfritt heldigvis.

Hadde grei driv og da går det unna med mil. Sjekk tempen da 🙂

Fremme i Puttgarden regner det. Kom et tordenvær da vi kjørte gjennom Hamburg.

I Danmark regner det også. Det som overrasker mest er at campingen som vi har brukt i 10 og som alltid har hatt plass er stappfull Vi fikk litt sjokk da.

Men han som driver plassen visste råd. Han hadde leid et stor område på museet som ligger like ved, så der fikk vi stå med strøm. Det er altså bare aldri noe tull i Danmark. Der finner de løsninger på det meste. Supre folk!

Til frokost ble det mat fra mange land. Italiensk og dansk melk, italiensk hvitost, tysk syltetøy, italiensk salami og smør. Og norsk brunost selvfølgelig. Den har vært med hele ferien.

Det var nydelig fint på museet. Måtte ta et par bilder der.

Sjekk dette gamle treet da. Det må være mange hundre år…

Siste natten blir på Storenga camping. Der er det forandringer siden sist vi var der. Resepsjonen er stengt

Det er kommet opp en selvbetjent automat 🙂

Men vi kommer oss da inn og finner etterhvert natteroen.

Så er vi i Norge da. Ingen motorveier og campingvogn først i køen. Da er vi på hjemmebane ja….. 🙂