Takmontert AC 2.gang

Ettermontering av ac – på en litt annen måte 🙂    

mandag 28. mai 2012

Her er blanke ark og et tak med god plass så en skulle tro at det var greit å bare måle seg frem til midten og sage et hull til ACen slik vi gjorde på 780 vogna vår. Men helt så enkelt var det ikke. Taket innvendig er fullt av diverse greier. Arve er samtidig fast bestemt på at ACen ikke skal monteres bak hjulene på vogna. Altså kommer den på samme plass som den forrige vogna – rett utenfor kjøleskapet. Problemet her er plass. I taket går ei skinne som gardinforhenget for senga går på og i fremkanten er det ei ledning. Mellom her er akkurat plass til ACen om en måler seg frem riktig. Det er 0,5cm å gå på i fremkant før en treffer ledningen og bak er det 1cm bort i forhengskinnen som er det kritiske punkt. Nærmere så vil det ikke være mulig å trekke for forhenget. Vi fant vel raskt ut at dette var umulig å måle seg frem til utenfra, så da ble spørsmålet hvordan vi skulle gjøre det fra innsiden.

Mellom skinnen til høyre på bildet og ledningen som går i kanalen til venstre skal ACen på plass

Det enkleer ofte det beste. Det endte opp med at vi skar ut midten av malen som følger med ACen og målte den inn i riktig linje. Dvs – at den står rett på vogna og ikke skeivt i lengderetningen. Så boret Arve de 4 hullene i hjørnene og fortsatte jobben på taket. Her har vi målt oss nøyaktig frem til hvor malen skal stå slik at når dette er ferdig er det meningen at innerdelen av ACen, som er mye større enn denne delen som er mal for hullet, skal ha 0,5cm klaring til venstre og 1 cm klaring til skinna til høyre. Så vil dagen vise om vi får det til slik da 🙂

Klok av erfaring fra forrige ACmontering har Arve nå laget stilas på en henger for å lettere få dingsen opp på taket. Erfarte sist at det kan være tungt å forflytte 34 kg så høyt. Nå er det i tillegg jeg og Trond som skal løfte, så da sier jo saken seg selv at det må hjelpemidler til. Ikke for Trond altså men for meg. Trond er jo råsterk – han løfter jo vekter daglig. Da er det verre med kjerringa ja 🙂

Arve gjør seg klar til å utvide hullene han har boret fra innsiden. De skal ha 15mm i diameter med kon bor fra utsiden. Har sagt det før. Det er 4 tagger under ACen som skal passe i disse hullene.

På innsiden er det også gjort klart for saging. Erfarte sist at taktrekket i vogna er seige greier, derfor er det denne gangen skåret av før sagingen for å unngå at sagen henger seg opp og at taktrekket trekker seg sammen.

Her er saga på vei bortover og en kan se ut 🙂

Fikk jo ikke tatt bilder under selve løftingen da mine muskler var i full sving med andre oppgaver enn cameraet :). Etter at hullet var laget og biten tatt ut, så ble kanten på taket vasket med avfetting for at tettningsmassen skulle feste seg. Så ble det smurt på ca 3 runder med tettningsstoff før ACen ble senket i hullet. Da fungerte det slik at de taggene på ACen passet i hvert sitt hjørne av hullet. Etterpå ble beslag festet på innsiden og skrudd fast i ACen som vist på bildet. Neste steg er å koble til strømmen.

Denne gangen passet det best å ta strømmen fra klesskapet ved siden av. Her er kabelrenne lagt opp og hullet boret inn i skapet:

Så ble ledning trukket og koblet til ACens strømledning som bare henger som en avkuttet kabel ut av ACen. Her er de koblet sammen:

Den hvite ledningen går fra klesskapet og er koblet sammen med den sorte fra ACen med kabelklemmene som fulgte med ACen. Den andre sorte ledningen har en hurtig kobling som skal kobles sammen med innerpanelet på ACen når det settes på. Før innerpanelet settes på limes en «kanal» av gummi på innerpanelet slik at den går sammen med ytterdelen av ACen. Har ikke noe godt bilde av det men det er en enkel sak både å gjøre og forstå hvordan/hvorfor.

Så er innerdelen på plass. Og ser dere. Det ble en halv cm klaring i fremkant og 1 cm i bakkant mot forhenget. Se bildet under:

Og da går det fint å trekke for forhenget:

Så satte vi på filterne og monterte på de grå sidene på ACens innerdel og vips er den ferdig montert. Bilde utvendig nederst