Takmontert AC 3.gang

Vi hadde et vognbytte høsten 2014 og vips ble vi uten AC igjen. For oss er AC et must når en ferierer sør for Alpene. Som dere ser av bildene under her så velger vi takmontert AC enda en gang. Det er totalt utelukket å velge benkmontert for vår del. Vi er så fornøyd med den takmonterte. Når vi i tillegg har venner med benkmontert som sliter med at naboer klager på bråk fordi den konstant bråker og blåser nede ved bakken så gjør det valget enkelt. Den takmonterte er stille utvendig. Kan høres litt bak vogna når kompressoren slår inn men det er ikke noe folk reagerer på. Det meste av bråket er inne. En hører den godt de første nettene men en venner seg fort til den. Etterhvert blir en så vant at en sover lenge fordi en ikke hører noe som helst av lyder fra utsiden 🙂

Ja, da er det påan igjen da 🙂 Koselig lørdagsarbeid å montere AC. Ny type er kommet på markedet siden sist. Denne heter Dometic Freshjet 2200 softstart – kostet 16 995kr hos Max fridtid. De sender til din nærmeste forhandler.  http://www.maxfritid.no/index.php?page_id=1164&produkt_id=20061  Som den observante ser så har ei plastpropp blitt ødelagt i transporten på vår. men det ordner seg nok.

Når en har gjort dette noen ganger blir en vant. Denne gangen sager Arve fra taket. Vi tar utgangspunkt i takluka. Vi har målt oss frem innvendig og funnet ut at vi vil ha ACen montert 50cm fra åpningen på takluka. Arve finner midten på taket og så 50 cm fra takluka. Så legges malen på. En spiker brukes til å slå gjennom malen for å markere hjørnene der det skal bores. Så strekes det opp strek fra hjørne til hjørne der en skal sage.

Her vises litt bedre hva som gjøres.

Kabe er Kabe og innvendig har vi med vår erfaring funnet ut av det kan være lurt å skjære taktrekket med kniv før en sager. Taktrekket er seigt – saga henger seg opp  og drar i trekket om en ikke skjærer det. Her er hullene boret fra taket og ned. Så legges ei plate på fra hull til hull og vi kutter med en tapetkniv i trekket.

Erfaringer er gode å ha med seg. Det henges opp en plastsekk som skal samle opp det verste sagmuggen og blekkspon. Kan fort bli storarbeid om en dropper denne. Her er hullet saget ut som dere ser. Saga stikkes ned i et av de borede hullene og så sages det rundt. Så er det bare å skyve ut biten

Kommunikasjonslinjene må være i orden når en holder på. Her prates gjennom takluka 🙂

Det kan se litt kaotisk ut men slik er det vel alltid når en skal gjøre noe. Denne gangen valgte vi å løfte hele esken med ACen opp på taket. Da er taket beskyttet mot knottene under ACen. Det ligger et teppe under esken. Arve løftet mens han gikk i stigen og storebror i huset gikk opp gardintrappa, så la de den på taket og pakket ut.

Og jeg hadde kjørt frem vogna og fikk æren av å rygge den på plass da vi var ferdig. Øvelse gjør mester heter det 🙂

Ja, da er hullet der

Tykt og solid tak på Kaben.

Spør du en forhandler så vil de si du ikke trenger tettestoff mot taket fordi det er gummi under ACen. Arve sverger likevel  til å ha på. Så her blir det tatt på noen runder med Terostat. Vi har kjørt med AC til Italia 6 ganger. Har aldri hatt noen problemer eller lekkasjer, så vi holder oss til det vi vet fungerer. Etter at ACen er kommet på plass legges også tettestoff rundt selve enheten på taket. Da unngår en at det havner skit og rusk under den.

Da er den løftet på plass i hullet. Hjørnespissene er på plass og kan så vidt sees.

Strømtilkobling er noe en må tenke på før en velger plassering av ACen. Her hos oss er det kort vei bort til et skap ved kjøleskapet hvor Arve tar strømmen fra.

Denne ACen har ulik innerdel i forhold til de to forrige vi har montert. De andre hadde metallramme som vi skrudde ACen fast i. Her skal ACen skrues fast i denne rammen.

Skruene skrues fast med momentnøkkel. Momentet skal i følge bruksanvisningen være 2,5Nm

Det er ikke til å stikke under en stol at det blir en god del rot når en holder på med dette. Derfor har jeg ventet med å rengjøre vogna til Arve har rota fra seg 🙂

Det er boret hull øverst i klesskapet. Ledningen ligger ned innenfor døren i skapet og under kjøleskapet der det er 230v.

Slik ser den ferdige ACen ut innvendig. Det er ikke varmt nok her til at vi har fått testet den ennå (høre kompressoren) men den skal være mer stillegående enn den forrige vi hadde

Ny hvit fjernkontroll følger med 🙂 Gleder oss til sol og varme nå 🙂