Vinter 2020 – 2021

Vinter 2020 – 2021

Høsten er kommet og vinteren ligger ikke langt unna. Vi har innsett at det er tid for å få vogna til fjells.

På Oppdal er det noen lunde klart for å få vogna på plass, men så fikk Arve en idè med å male overbygget. Planen var å vente med det til våren. Men været er skikkelig bra, så da blir det maling 😊

Neste galemathias idè er å male det i sort. Må si jeg er spent 😅

Så da avventer vi å sette vogna på plass og Arve starter å beise.

Under veis syns vi det ser bra ut og det ender opp med at hele spikerbua blir svart 😱

Vakkert er det ikke, men det blir litt mindre dominerende når det er svart, så vi sier oss fornøyd med fargen.

Milvar og jeg går tur mens beisingen pågår som verst. Miljøtrening er viktig for en tass på 6 mnd. I dag blir det saue-studier 😊. Det er sauer over alt på alle jorder, så turen går mildt sagt treigt. Milvar snuser ut i luften og setter seg også gjerne ned for å studere sauene. Ja… det tar sin tid 😅 Men han er flink. Det er ingen bjeffing eller annet styr. Rolig og fin studie 😂

Mens Arve beiser jobber jeg med å få Smart D funksjonen i vogna opp og gå. Det viser seg å ikke være så enkelt. På den forrige vogna fikk vi alt vi trengte for å bruke Smart D i orden før vi dro fra forhandler. Nå fikk vi selv beskjed om å finne aktiveringskoden. Når den ble funnet, så skulle vi sende den på mail til forhandler som igjen kontaktet Kabe som skulle aktivere den.

Problemet viste seg å være at aktiveringskoden ikke kom frem på displayet der den skulle. Derfor ble det hele en liten studie. Med god hjelp fra ei Kabe Facebook side fant jeg til slutt utav det ( skal lage ei oppskrift så dere som lurer får se hvordan jeg fikk det til) Sendte koden til forhandler og neste dag var appen oppe og gikk. Denne er super. Her kan en stille varmen, koble inn gassvarmer, sette på boost på varmtvann, justere ac, justere lys og mye mer. En har også full oversikt over temperaturer inne og ute.

Etter et par dager med beising blir vogna lirket på plass. Overbygget ser kanskje digert ut, men høyt er det ikke. Det er gravd spor til hjulene for å kunne lirke vogna under taket. Når vogna ved hjelp av moveren kommer seg ned i sporene går det akkurat å komme seg under taket uten at ACen tar oppi. Når vogna er på plass inntil spikerteltet er det ca 10 cm klaring fra AC og opp i takbjelkene. Nå begynner vi å bli vinterklar 😊

2.desember

Midt i uka, ja hvorfor ikke. Dette er noe av turnuslivets gleder 😊

Vi fikk bare lyst en tur på Oppdal. Veldig lenge siden sist, så da dro vi. Jeg hadde satt på varmen i vogna i går kveld, men da vi kom var alt iskaldt… brrr…. Det var snø og temp ned mot null.

Det viste seg at det hadde vært tordenvær. Dette hadde slått ut sikringen i stolpen. Da vi fikk slått den på ble det strøm i spikerteltet men ikke inne i vogna. Herregud så glad jeg er Arve er med. Tror ikke jeg hadde funnet utav det der… iallefall ikke så raskt. Det ene lyset ute i strømboksen (inntaket) på vogna lyste, men ikke det andre. Ved batteriet i vogna inne var det også ei sikring som hadde slått seg av. Da denne ble slått på virket alt. Men det var 0 grader inni vogna og +3 i spikerteltet så vi valgte å starte med å gå en tur med hunden 😃 Jeg undres litt over den sikringen inni vogna. Syns det er rart at den slo seg ut når det ikke står noe strøm på og det står en dings i kontakten i stolpen som også skal sperre for strøm til spikertelt og vogn. Tror jeg må spørre elektrikerpoden om det der.

Etter å ha gått tur var det blitt litt varmere. 13 grader. Vi syntes fortsatt det var litt kaldt, så vi dro til sentrum. Sentrum på Oppdal er jo nesten helt ombygd. Den nye Coop kafeen er veldig fin og med flott utsikt. Der ble det middag.

Etterpå ble det Napoleonskake og Wienerbrød i vogna (medbrakt fra Kr.sund). Vi hadde 31 års bryllupsdag og bruker alltid å ha litt ekstra kos da 😊

Milvar storkoser seg i vogna. Kjenner seg igjen og krøller seg sammen i sengen sin som alltid står der. Han er blitt bra stor siden i sommer 😃 8 mnd nå. Tror jeg må kjøpe større seng 😳

Det er kommet ca 20 cm snø på Oppdal. Veldig koselig. Biltema har åpnet ny butikk på Oppdal. Selvfølgelig trengte Arve en liten dings der, så det ble en tur innom. Da benyttet jeg andledningen og kjøpte med meg to store fine lykter som jeg har lys i ute. En må jo benytte seg når en blir nødt å være med på en slik butikk 🙈 350kr pr stk syns jeg var en grei pris. De er i mørkt metall. Plenty bra nok til mitt bruk 😃

Vi bare nyter dagene. Går tur med Milvar og koser oss i ganske så vindstille og klart vær. Herlig med vinter. Hjemme er det ikke antydning engang.

De har kjørt snøkanoner og det er jo kaldt, så skitrekket i Vangslia åpner på lørdag. Men vi skal ikke være til lørdag, vi har andre planer 😃. Har ikke fått på skiboksen på bilen ennå heller…

Siste middagen blir også på Coopen. Biffsnadder. Veldig godt, nesten som hjemme 😂 Vi bor på ei øy. Der er det en matbutikk og det er det. Ingen steder å kjøpe verken take away eller annet, så når vi er på Oppdal bruker vi å gå ut og spise litt. Det hører liksom med.

Fredag drar vi til Trondheim. Min svigerinne fyller 60 år. Min manns storesøster. Så vi stoppet på Størens bakeri og kjøpte med kake og wienerbrød før vi dro inn til Trondheim og overrakte pakke. Det ble også en bra dag. Vi avsluttet med en tur rundt utsikten på Byåsen. Vår yngste datter bor der. Det var mørkt men en koselig og kald tur i klart vintervær.

Fikk lyst å vise bilde fra samme tur som var tatt i starten av august. Da var Milvar 4,5 mnd og bare en tredjedel av størrelsen han har nå 😄. Søt da 😍

07.01.2021 Torsdag og klar for langhelg på Oppdal

Det er kaldt, bare et par minus hjemme, men vi vet det er kaldere på Oppdal. Likevel ønsker vi å ta ei langhelg der. Litt fordi det er ei stund siden vi har vært der og litt fordi vi liker vinter, klart og fint vær og kulde.

Denne gangen kommer vi til varmt spikertelt og ganske så kald vogn. 0 gr inni der i følge alde displayet. Ser displayet har endret seg fra 23gr som jeg satte det på før vi dro og til 5 grader. 5 grader er ganske så kaldt, iallefall når det er minus 18 ute. Enten er vogna kokeliko eller så må jeg være det. Begge deler er vel fullt mulig. Føler vel det nå er på tide å få ordnet dette. Det er litt triveligere å komme til varm vogn enn ei som det er 0 grader inni.

Noe av problemet jeg hadde før vi dro oppover til vogna denne gang var at jeg har valgt å endre hele opplegget i vogna med tv og nett. Vogna har en router som utstyr. Denne må ha et sim kort med opplåst pin kode, så SmartD appen kan fjernstyre noen av vognas funksjoner. Da ser jeg hvor varmt det er i vogna før vi kommer og jeg kan evt stille på mer varme. Nå hadde jeg som sagt endret opplegget og vi hadde derfor med oss nytt sim kort da vi dro oppover. Jeg fikk derfor ikke kontakt med vogna via denne ruteren/SmartD.

Mitt nye opplegg med tv og nett i vogna er som følger. Jeg har rett og slett laget meg et mobilabonnement med ubegrenset data fordi jeg er litt usikker på hvor mye vi trenger. Til dette mobilabonnementet har jeg valgt god fart 100Mbits/s, Koster 599 pr.mnd hos Telenor.. Valgte Telenor fordi Onecall som vi hadde før ikke har data sim og Telia som jeg har brukt i vogna tidligere har gitt beskjed om at data ikke kan brukes utenfor norden lenger. Jeg har jo tro på at Covid 19 etterhvert gir seg og da vil jeg ha ei løsning som kan fungere uten ekstra kostnader, også nedover i Europa.

Så har jeg ordnet meg en tvilling sim for bare databruk. Kostet 99kr/mnd. Denne tvilling simen har jeg satt i routeren i vogna. Jeg skrudde først av pin koden ved å sette sim kortet i mobilen og så satte jeg det i ruteren. (En kan slå den av ved å logge seg på routeren også, men syns det er mer lettvint å slå den av i mobilen) Så lagde den nett uten noe mer styr. Appen til vogna fungerte uten noe mer og vi logget oss på nettet i vogna automatisk med alle enheter som før. Null stress.

Så var det tv løsningen. Jeg har kjøpt en apple-tv. (i underkant av 2000kr) Denne og en HDMI kabel var det jeg hadde med oppover. Koblet den til strøm og den ene tven ved hjelp av kabelen. Trengte bare å holde mobilen inntil enheten så koblet den seg på nettet i vogna. Da var det bare å slå på tven og velge HDMI inngangen så kommer en til apple-tven. Vi har fiber hjemme fra en lokal nettleverandør. Til denne fiberen har vi en Get boks. Get har nå blitt Telia. Jeg gikk derfor inn på Telia play på apple tven og logget meg på som hjemme. Dermed hadde jeg tilgang på akkurat samme kanaler som hjemme, blant mye annet.

Vi har nå brukt denne løsningen tre kvelder. Vi kan se tv samtidig som vi surfer som normalt. Alt fungerer kjempefint. Hos Telenor var valget mellom 10Mbits/s og 100Mbits/s (når det kommer til hastighet på nettet). Apple tven trenger 10Mbits/s men jeg tenkte at da ville det bli for lite datafart til å kunne surfe og bruke andre enheter samtidig. Den løsningen på 100 Mbits/s kostet 50kr mer pr.mnd så jeg følte valget var enkelt og valgte 100Mbits/s. Under ser dere apple-tven. Liten og snedig dings som vil gi tv uansett hvor en befinner seg, om det er bra nok mobildekning.

Det er bitende kaldt denne helgen. Tempen ligger stort sett mellom minus 19 og minus 10. Men det er vindstille og fint, så det er greit å være ute. En må selvsagt kle godt på seg. Vi går oss en lang tur hver dag. Sola ligger lavt ennå så den er synlig så lenge og heller ikke varm, men det er deilig å se den iallfall.

Alpinbakken er åpen, men det er lite snø der oppe. Det er kanonene som produserer snø, så bare noen få traseer er åpne. Vi velger derfor å utsette årets første tur dit, selv om skiene er med oppover.

Det blir mye innekos når det er så kaldt. Deilig og varmt inne i vogna og spikerteltet. Vi har jo bare en panelovn i spikerteltet men den holder koken greit der inne. Vi har også gulvvarme, men bruker den sjelden. Denne helga syns jeg det var skikkelig gufs fra gulvet så jeg slo den på og da ble det skikkelig varmt i spikerteltet.

Sola går tidlig ned så lyktene mine får testet seg. De har fungert utrolig bra. Når det er så kaldt blir det gjerne både dugg og is på glasset på lyktene og lysene blir ikke varme nok slik at de drukner, men det har ikke skjedd. Det ble litt is på glassene men lysene har brent fint. Så kan virkelig anbefale Biltema lyktene i kulden 😊

Milvar foretrekker sengen sin når han hviler. Jeg må visst skaffe ei som er større etterhvert. Det er litt forskjell fra i sommer da han lå i samme sengen.

Gutten er utrolig spretten. I dagtidlig spratt han rett opp i sengen da han våknet. Der har han ikke vært før og det er heller ikke lov. Men når 36kg legger seg på beina dine er han ikke så lett å flytte ned igjen. Iallfall ikke når han ikke vil.

Apple-tven fungerte helt utmerket hele helga så jeg tror dette var et bra valg. Sparer ca 2500kr i året på denne løsningen kontra den vi hadde før. Da hadde vi eget abonnement i vogna med datasim for internett bruk, onecall på mobilene og riks-tv i vogna for tv.

30.april, endelig en helg på fjellet igjen

Påsken med munnbindliv på Oppdal, valgte vi å være hjemme. Det er ingen smitte her vi bor og derfor heller ingen munnbind…takk og pris.

Nå er det normalisert seg mer på Oppdal også og denne helgen skal vogna vår hjem. Det kom jo et skikkelig snøfall etter påske og selv om Arve har måkt foran vogna hele vinteren har den som brøytet klart å legge igjen nok snø til å skape trøbbel foran vogna.

Ser ikke så mye ut på bildet, men det er is under og ikke enkelt å få bort. Selv med mange vannkokere med kokende vann var det ikke mulig å få bort alt.

Det ble slett ikke enkelt dette. Vi har jo bygd taket så lavt som mulig for at det ikke skal være så dominerende – og likevel er det akkurat det. Vi lagde fordypninger i grusen da vi kjørte vogna inn for å kunne få den under taket uten å kverke AC og antenne. Nå skal den ut over noen isforhøyninger.

Men først må den løs fra veggen. Støttebeina er sveivet opp og Arve skrur vogna fra veggen

Sakte men sikkert kommer den ut fra veggen.

Så var det å få den fremover og ut fra takoverbygget.

Jeg lirka med moveren mens Arve gikk rundt og kontrollerte at ingenting tok oppi taket. I tillegg måtte vi hele tiden flytte planker så nesehjulet hadde en bane å kjøre på. Det tok sin tid men vi fikk da vogna ut til slutt. Tok en liten halvtime totalt.

Så da er vi klar for hjemtur.

Nå skal vogna til forhandler. Det er noen småtterier som ikke fungerer som det skal. Vannpumpen er en av de tingene. Den går bare i ca 25 sek før den må restartes. Det var slik i fjor også. Da ble pumpen byttet men problemet er ikke løst. Vinterkoblingen fungerer ikke. Selv om den står på og vi stiller inn temp og kw på alden når vi reiser starter den alltid opp med temp på 5 grader og alden på 1kw, noe som selvsagt ikke er så behagelig på vinteren. SmartD appen har berga vinteren da jeg der har mulghet til å justere temp og kw i appen. Men det skal ikke være slik, derfor må det bli ordnet.

Sommerferien i år vet jeg ikke helt hva som skjer med. Vi har veldig tidlig ferie og den blir trolig i Norge et sted. Jeg er litt usikker på om jeg kommer til å skrive mer på denne siden før vi kommer oss sørover til Italia eller Kroatia igjen.