
Hvordan man bruker vogna på vinteren tror jeg er veldig forskjellig fra eier til eier. Det jeg beskriver her er for vogner med Alde som varmesystem.
Noen bruker ikke vannsystemet i det hele tatt og de har det så klart litt enklere når de skal reise fra vogna på vinteren. Men det er jo utrolig tungvint å ikke kunne vaske hender eller kopper når en er i vogna. Vi har alltid brukt vannsystemet og kunne ikke tenkt oss å være foruten selv om det er vinter. Da tar vi heller jobben med å fylle vann og tappe ned etterpå.
Når vi kommer til vogna fyller vi vann som vanlig. Husk å stenge alle tappekraner fra da du reiste sist. Vogna vår bruker å stå med varme på et lite døgn før vi kommer. Men det har hendt flere ganger at ting ikke har fungert og vi har kommet til iskald vogn – minusgrader inne. I disse tilfellene må en slå på varmen og la det stå ei stund før en prøver å kjøre vannpumpen. Vår pumpe starter ikke om vogna er kald og det er lett å tro at den er ødelagt, men den kommer alltid igang når vogna er blitt varm.
Når tanken er fylt opp (gjerne når den er halvfull) åpner en bare varmtvannskranen og lar pumpne jobbe til det kommer vann ut av kranen. Når det kommer vann er varmtvannstanken fylt. Fortsett å fylle vann til kaldvannstanken er full.
Når en skal reise fra vogna må en tappe den ned for vann. Nå har vi fått sånn vogn hvor en bare trykker på en knapp for å tappe ned, men jeg bruker nå uansett å følge godt med om vannet renner ut.
Men jeg har ikke glemt hvordan det gjøres på den manuelle måten. Vogntypen vi har, har egen knapp for å slå av vannpumpen.
Start med å slå av vannpumpen, åpne alle kraner og sett dem midt imellom varmt og kaldt,
Åpne tappekranen for kaldtvannstanken og tappekran for varmtvannstanken. Vi har hatt vogner som har ventiler ved kaldtvannstanken som også må åpnes (blå kraner en bare skrur opp så de er løse). Har du dusj i vogna må du legge dusjhodet i bunnen av dusjen så du får drenert slangen.
Gå ut og se at det renner vann ut av vogna både der den kalde tanken tømmer seg og den varme tanken tømmer seg. Dette er svært viktig! Hvis det er mange minus ute kan avløpene ha frosset igjen. Da tømmer ikke tankene seg og vannet i dem vil fryse når du reiser.
I vogna vår er det også en spillvannstank. Denne kan være lukket når det er minusgrader ute og så åpner vi den når den trenger å tømmes. Vi åpner også denne under nedtappingen av vogna og passer på at vannet renner ut. På vinteren lar vi dette vannet renne rett på bakken på campingen der vi står. Mitt inntrykk er at slik er det de fleste andre steder også. Det blir litt håpløst å prøve å samle opp avløpsvannet som vil fryse etterhvert som det tappes ut på en eventuell tank – og følgelig bli umulig å tømme ut av tanken.
Vi lar alle disse kranene som nå er åpne, stå åpne til vi kommer tilbake til vogna. Da stenger vi dem og tapper på vann igjen.
Når tankene er tomme, har vi har hatt som vane å blåse litt i rørene for å få ut de siste dråpene. Jeg bruker da en stor bursdagsballong som jeg blåser godt opp og setter over kranen slik at luften i ballongen går i vannsystemet. En hører da at det gurgler og restvann tømmer seg ut av slangene. Det går også fint å gape over kranen og blåse. Kranen må stå åpen i midtstilling slik jeg skrev lenger oppe. Eller ha den åpen først på den ene siden så på den andre, så en får blåst ut både varmt og kaldt vann.
Vi bruker å slå på vannpumen noen få sekunder og kjører ut restvann i spylingen på doen. Vi hadde et år hvor en ventil under doen frøs istykker og etter det har vi laget oss rituale på doen 😊
Vi tømmer dotanken før vi reiser. Om det er noen dråper i bunnen av tanken etterpå har ingenting å si.
Når en reiser fra vogna, må en ha i tankene hva en lar stå igjen i vogna. Flytende ting som brus må alltid være med. Skuffer og skap med tørrvarer lar vi stå urørt. Var et år vi hadde ei cognac flaske som stod i vogna hele vinteren. Trolig alkoholen som holdt den fri for frost, men usikker på om det er trygt. Vi kan ha hatt flaks. Nugatti tåler ikke så godt å bli frosset – den blir til Nugatti Air når den tiner igjen 😊. Husk å tømme vannkannene om det er rester på dem.
Vogna vår har det som kalles vinterkobling. Det vil si at når vi reiser fra vogna kan vi stille inn Alden slik vi ønsker at den skal være når vi starter opp strømmen. Vi stiller inn temperaturen og hvor mange kw varmen skal gå på. Så slår vi på vinterkoblingen. Hos oss løsner vi også en hendel på batteriet. Les litt i bruksanvisningen på vognen din. Vi slår så av strømmen og når vi så kobler til strømmen neste gang vi skal dit starter varmen opp slik vi stilte den inn.
Vi bruker en dings for å få startet strømmen via mobilen. Det står mer om den løsningen under Ring vogna varm.