
Vurderer du vintercamping?
Vi har vintercampet siden høsten 2007, så vil si vi har litt erfaring med dette.
Jeg skriver ned tips her over det jeg tror det er lurt å tenke på, eller iallfall tenke gjennom og ta i betraktning når en skal vintercampe.
Vintercamping handler om varme, ventilasjon og hva som fryser.
Jeg starter med varme:
Alde eller Truma.
Alde og Truma er to ulike varmesystemer i campingvogner.
Alde har en kjele og et radiatorsystem rundt veggene inni vogna. Her sirkulerer vann som i en radiator. Noen vogner med Alde har vannbåren gulvvarme, da sirkulerer dette vannet også i gulvet. Dette er det som helt klart gir den beste og luneste varmen. Noen vogner har Alde rundt veggene og elektrisk gulvvarme. Dette fungerer også bra varmemessig.
Truma er en gassovn som står i vognen. Denne er koblet til luftslanger som ligger i benkene. En vifte kan slåes på og da går varm luft rundt i disse slangene. En kan få Truma til å gå på strøm også, men da må en ettermontere et element som heter Ultraheat. Da kan dette elementet lage varmen som blåser rundt i vogna. Varm luft som blåses rundt gir ikke samme varmen som radiatorene. Truma lager også litt støy, da en hele tiden har viftelyd å forholde seg til.
Ei vogn med Alde vil helt klart være varmest. Så en må ta ei vurdering på hvor en skal vintercampe. Er det mange minus og mye vind der vogna skal stå kan det være smart å velge Alde. Ligger det rundt nullpunktet kan det kanskje holde med Truma.
Ventilasjon
Ventilasjon i vogna skulle en tro ikke var så viktig, men dette er kanskje det viktigste av alt. Det finnes ventilasjon i alle takluker, så en trenger ikke å tenke på at ei vogn som f.eks. står ubrukt blir fuktig inni. Vognene har også ventilasjon på ulike måter i/langs gulvene. Dette er for at eventuell gasslekkasje skal sige ut. Gass er tyngre enn luft og synker til gulvet om det blir lekkasje og vil da sive ut disse ventilene. På noen vogner ligger disse ventilene som åpne hull nedi benkene. Dette gir utrolig kald vind rett inn på beina om det er vinter og blåser ute. Andre vogner har ventilasjonen mer skjult og det blir ingen slik trekk inn i vogna rundt beina.
Når en varmer opp vogna blir plutselig ventilasjonen og luftstrømmen i vogna svært viktig. Kommer varmen seg rundt i vogna og klarer den å ventilere over alt? Nordiske vogner er gjerne bygd for dette. Her er benker og overskap ikke satt halt inntil veggene. Luften kommer seg fra gulvet og helt opp i taket langs veggene. Videre er det ventilasjon øverst på alle skap slik at luften går via taket og inn i rommet. Dette høres kanskje ut som noe overdrevet, men det er svært viktig for å få god oppvarming av vogna. Og ikke minst for å få dugg bort fra vinduene. Blir det for mye dugg i vinduene vil vannet renne fra vinduskanten og ned veggen. Dette vil vises i form av fuktmerker på veggene.
Ikke fall for fristelsen å måke snø inntil vogna for å unngå av det blir kald trekk på beina. Eller tette luftehullene i gulvene fra innsiden. Dette vil hindre gass i å lekke ut av vogna ved en eventuell gasslekkasje og kan derfor være livsfarlig.
Vann, bruke vann på vinteren.
Om en vintercamper kan en velge å ikke bruke vann, da trenger en egentlig ikke å tenke mer på den saken ? Men det er mye mer komfortabelt å bruke vann, selv om det følger med litt jobb. En får vasket hendene etter en har vært på do, oppvask blir mer lettvint og en kan pusse tenner uten noe ekstra styr.
Vi har alltid brukt vann om vinteren. Vi hadde ei vogna med Truma, der frøs vannrørene på 5-7 minusgrader. Ved slik ute temperatur ble det for kaldt et par plasser inni vogna. Bak kjøleskapet og over hjulbuen fikk vannrørene (som bare er plastslanger) for lite varme og vannet inni ble til ispropper. Det lot seg lett tine opp med å bruke ei føne mot slangen.
I mange av vognene med Alde ligger disse vannslangene oppå konvekteorene (radiatorene) langs veggene og mulighetene for at vannet fryser er minimal. Har aldri skjedd i noen av Kabe vognene våre selv om vi har hatt minus 30 grader ute.
Når en velger å bruke vann så må jo vannet også renne ut et sted. Har vogna egen avløpstank hvor vannet renner innom før det renner ut, så har gjerne denne tanken et eget avløp. Hvis en er flink å tømme denne tanken og ellers holde åpningen til den lukket fryser ingenting. Men slurver en litt med lukkingen så kan det komme ei ispropp i avløpsrøret. Jeg har opplevd dette flere ganger. En kan velge å montere på et oppvarmet avløp som heter caravanstuss der en liten stuss med varmekabel inni kan slåes på og varme opp isproppen. Eller en kan koke opp en kopp med vann som en setter et par skrujern nedi, tar med koppen ut og bruker det varme skrujernet til å hakke ut proppen som en får tak i fra utsiden inni utløpsrøret.
Hvis vogna ikke har avløpstank (spillvannstank) så kan en rett og slett bare dra av rørene under vogna når en setter den på vintercampingen. En kobler dem fra slik at vannet som brukes inni vogna renner rett ut fra den enkelte vask. Slike vogner har rørene liggende synlig under vogna og en kommer derfor lett til så en kan koble dem fra. Ei slik løsning fungerer helt greit.
I vogna vi har nå har vi dusj. Vannet fra dusjen renner rett ut på bakken om vinteren. Det er aldri noe frostproblemer der.
En kan ikke bruke oppsamling til spillvann på vinteren da dette vil fryse og ikke være mulig å tømme. Derfor slippes spillvannet rett på bakken om vinteren.
Bruker en vann i vogna må en også tappe det ned. Når en er på vintercamping er dette svært viktig. Slå av vannpumpen, om du har vogn der dette er mulig. Åpne kranene. Åpne kranen til kaldvannstanken og varmtvannstanken. Gå ut av vogna og kontroller at vannet renner ut på begge steder. Er det kaldt ute kan avløpet fryse så det er svært viktig å fysisk kontrollere at vannet virkelig renner ut. Har en truma, kan noe av vannet bli liggende igjen i tanken. En kan løse dette ved å skru løs tanken i bak kant og legge en liten plankebit mellom festene og gulvet slik at tanken tømmer seg helt. Til slutt kan en blåse opp en stor ballong, tre tuten over kranen på vasken og la luften gå inn i kranen. Dette vil blåse ut litt ekstra vann.
Har du toalett som er koblet til den vanlige vanntanken, kan en kjøre pumpa litt etter at vannet er tømt så slippes siste rest ut av slangen. Dette vil gå ned i tanken og det går fint å la det ligge der om du allerede har tømt doen. Doen må selvsagt tømmes før en reiser fra vogna hver gang. Har du egen tank for toalettet tømmes denne ved å åpne luka utvendig og slippe ned slangen så det renner ut.
Studer vinduene i vogna du har som skal på vintercamping. Tenk deg at det kommer dugg på dem. Hvor vil da duggen renne. Vil den legge seg i vinduskarmen eller vil den ta retning videre ned vinduet. Kabe, Adria og flere vogner har vindu der vannet vil ta retning ut istedenfor å samle seg i vinduskarmen, dette er en stor fordel.
Praktiske tips når du skal sette vogna på vintercamping

Kjør vogna opp på planker:
Vi kjører alltid vogna opp på planker. Nå står den på ruller inntil spikerteltet, men den har alltid ellers stått på planker. Dette for at dekkene ikke skal bli stående i vann som fryser. En vet aldri hvor det blir dam etter vann om vinteren. Bakken fryser og vannet fryser. Spar dekkene dine ved å la hjulene stå på planker. Det er også lettere å få vogna løs når våren kommer
Vi bruker å heise opp nesehjulet på vinteren.
Bruk klosser mellom støttebhina og bakken. Dette hindrer at støttebhina fryser fast og at frosten endrer høyde på dem. Det er også lettere å få vogna løs når våren kommer.
Sørg for at ikke noe inni vogna kan fryse når du reiser. Jeg tenker da på vannflasker, brusflasker osv. Det meste ellers tåler å være der. Såper, tørrvarer, potetgull, smågodt, kaffe, te, osv tåler godt at vogna fryser når du er borte på vinteren.
Har du spørsmål, svarer jeg deg gjerne. Kontakt info finnes nederst på siden